Valga vabastamise 100. aastapäeva märgib Wabaduse saabumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga vallavalitsuse ja Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni esindajad Tapa depoos Wabadusega tutvumas. FOTO: Valga vallavalitsus
Valga vallavalitsuse ja Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni esindajad Tapa depoos Wabadusega tutvumas. FOTO: Valga vallavalitsus Foto: Valga vallavalitsus

Meenutamaks saja aasta möödumist Eesti Vabadussõjast, liigub mööda omaaegset lahingutegevuse marsruuti Vabadussõja soomusrongist inspireeritud näidisrong nr 7 Wabadus. Jaanuari lõpus peatub see huvilistele uudistamiseks Sangaste ja Valga raudteejaamas.

31. jaanuaril tähistatakse saja aasta möödumist Paju lahingust ning päev hiljem aset leidnud Valga vabastamisest. Paju mõisa all peetud lahing oli Vabadussõja tähtis pöördepunkt, millega otsustati Valga linna ja selle olulise raudteesõlme võitmine Eesti vägede kätte. Lisaks Eesti rahvaväe Tartu-Valga grupile andsid lahingus suure panuse ka Soome Põhja Poegade rügemendi vaprad võitlejad, kes kandsid lahingus suuri kaotusi.

Asevallavanem Kalmer Sarve sõnul ei saa Paju lahingu ja Valga vabastamise tähtsust alahinnata. „Valga kui üliolulise raudteesõlme vabastamise järel kandus kogu sõjategevus Eesti piiridest välja. Vastane püüdis järgnevad neli kuud Valgat iga hinna eest tagasi saada, kuid tulemusteta. Valga oli väga tähtis koht sõjategevuse jätkuks Landeswehri vastu ja soomusrongide baasina,” selgitas Sarv. Tema hinnangul on soomusrongi Wabadus saabumine Valka nende sajanditaguste sündmuste väärikas sümbol.

Pidulik mälestuspäev saab alguse Valgas küünalde ja lillede asetamisega Metsa tänava Vabadussõja ausamba, Valga Vabadussõja ausamba ning Paju mõisas asuva Põhja Poegade mälestusmärgi juurde. Seejärel peetakse Valga Jaani kiriku juures mälestusjumalateenistus langenutele.

​Keskpäeval algab mälestustseremoonia Paju monumendi juures, kus vabaduse eest võidelnute mälestuseks kõneleb ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Pärastlõunal kogunetakse Valga raudteejaama, kus tervitatakse soomusrong Wabaduse saabumist ning tähistatakse sajandi möödumist linna vabastamisest.

Aastatel 1918–1920 toimunud Eesti Vabadussõja võitmisel ja Eesti riigi iseseisvuse kehtestamisel mängisid suurt rolli soomusrongid. Nüüd, sada aastat hiljem on Eesti Sõjamuuseum valmis ehitanud tollasest soomusrongist inspireeritud näidise, mis sai nimeks soomusrong nr 7 Wabadus. Kui Vabadussõjas vedas soomusrong lahingumoona ja sõdureid, siis näidisrongist Wabadus leiab Vabadussõda, soomusronge ja selle kangelasi tutvustava näituse, suurtüki-, kuulipilduja-, dessant- ja sanitaarvaguni ning katteplatvormil asuva soomusauto Estonia.

Valgas tervitatakse Wabadust ajaloolise lavastusega soomusrongi saabumisest ja enamlaste taandumisest. Kõigil huvilistel on võimalik giidide saatel soomusrongi ja soomusauto Estoniaga lähemalt tutvust teha. Rahvale pakutakse sõdurisuppi, tuju tõstab Eesti Kaitseväe orkestri esinemine ning ilutulestik.

​Ürituse raames avatakse Valga jaamahoones raudteele pühendatud muuseumituba ning Vabadussõja-aineline näitus. Hiljem saab sealsamas vaadata filmi „Nimed marmortahvlil”.

Soomusrong nr 7 Wabadus teeb ajaloolisel teekonnal 4. jaanuarist 1. veebruarini Kehrast Valgani palju peatusi, kus saab rongiga tutvuda ning osa tasuta kontsertidest ja Vabadussõja näidislahingutest. Soomusrong on valminud Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna, sõjamuuseumi ja Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse annavad oma panuse Eesti Raudtee, kaitseliit ja kohalikud omavalitsused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles