Tõrva vabastamisest möödub sada aastat

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva vallavanem Maido Ruusmann ütles, et Roobe lahing 24. jaanuaril 1919. aastal oli oluline, sest selles maksti vere hinda meie vabaduse nimel.
Tõrva vallavanem Maido Ruusmann ütles, et Roobe lahing 24. jaanuaril 1919. aastal oli oluline, sest selles maksti vere hinda meie vabaduse nimel. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Neljapäeval möödub sada aastat Roobe lahingust ja Tõrva vabastamisest. Olulist tähtpäeva tähistatakse piduliku üritusega. 

EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho rääkis, et Eesti Vabariigi sünd ei piirdunud manifestiga 24. veebruaril 1918. aastal. «Iseseisvuse kehtestamisel pidime võitlema Vabadussõjas relv käes. Sestap on kogu Vabadussõja lugu oluline peatükk EV 100 loost ja iga vabastuslahing oluline kild Vabadussõja võidus,» rääkis Kiho.

Tõrva vallavanem Maido Ruusmann ütles, et Roobe lahing 24. jaanuaril 1919. aastal oli oluline, sest selles maksti vere hinda meie vabaduse nimel. «Me peame hindama ja mälestama neid mehi, kes olid nõus meie kodumaa eest surma minema,» lausus Ruusmann.

Selle päeva meenutamiseks algab neljapäeval kell 16 rongkäik Helme kiriku õuest Roobe lahingu risti juurde Helme kalmistul. Sõna võtavad eesti õigeusu vaimulik-preester Jaan Leppik, Valgamaa praost Mart Jaanson, Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu, Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak ja Tõrva vallavanem Maido Ruusmann.

Kell 17 algab Helme-Maarja kirikus mälestuspalve, kus sõna võtavad ka EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho ja Kaitseliidu Valgamaa maleva Helme üksikkompanii pealik ja nooremleitnant Riho Karu.

Üritusel esinevad ka Nõo kiriku meesansambel ja puhkpilliansambel Tartust. Sündmuse lõppedes on kiriku väikeses saalis kaetud teelaud.

Üritusele on kõik oodatud. Helme kirikusse ja tagasi läheb ka tasuta buss. 15.45 peatub buss kauplus Tõrvik parklas, kell 15.50 Tõrva kirik-kammersaali ees ning kell 15.55 Tõrva bussijaamas.

Vabadussõda oli 28. novembrist 1918 kuni 3. jaanuarini 1920 võideldud sõda Eesti Vabariigi iseseisvuse kaitseks ja kindlustamiseks Nõukogude Venemaaga ning 1919. aasta juunis ja juulis Landeswehri vastu. Vabadussõjas näidatud vapruse eest said mitukümmend meest Vabadusristi kavalerideks. Vabadusristi sai ka üks Tõrva naine – Salme Bergmann. Ka langenuid oli kümneid. Nende mälestust püüti jäädvustada ja Roobe lahingus langenud sõdurite hauale püstitati metallrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles