Näidislahing meenutab Valga tähtsat rolli Vabadussõjas

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga jaamas peetava näidislahingu idee autor major Meelis Kivi ütleb, et sellised ettevõtmised ei pea peegeldama üksüheselt ajaloolist tõde, küll aga peaksid nad tekitama ajaloohuvi. 
Valga jaamas peetava näidislahingu idee autor major Meelis Kivi ütleb, et sellised ettevõtmised ei pea peegeldama üksüheselt ajaloolist tõde, küll aga peaksid nad tekitama ajaloohuvi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Jaanuari lõpus pauguvad Lõuna-Eestis relvad ja raudteel veereb soomusrong. Õnneks ei ole tegu päris lahingutegevuse, vaid sajandivanuste ajaloosündmuste loomingulise taaselustamisega. Sõjaajaloo talletamisele pühendunud Valga militaarteemapargi juhi major Meelis Kivi sõnul on sellised ettevõtmised hädavajalikud, et osata hinnata vabadust.

Sel ja järgmisel nädalal meenutame Vabadussõja sündmusi Valgamaal. Milline oli Valga piirkonna roll Vabadussõjas?

Silmas pidades Valgat kui raudteesõlme, saab vastus olla vaid üks: äärmiselt oluline. Toona liikus põhiline osa sõjategevuseks vajalikke veoseid mööda raudteed. Seetõttu nägigi Punaarmee nii suurt vaeva, et Valgat ja Võrut mitte loovutada. Oli selge, et nende linnade kaotamine oleks halvanud suurel määral nende sõjategevuse nii Eestis kui ka Lätis Kuramaani välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles