Galerii: Soomusrongi teekond Valgamaal algas Pukast

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel jõudis Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud soomusrong nr 7 «Wabadus» Puka raudteejaama. Soomusrongi ja sellel paiknevat näitust saab külastada pühapäevani.

2019. aastal on EV 100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale. «Eesti Vabariigi juubeliaastal valminud soomusrong-näitus on oma senisel teekonnal palju tähelepanu pälvinud,» ütles riigikantselei EV 100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. Reedel jõudis Vabadussõja üks sümboleid Valgamaale. Pukas peatub rong kolm päeva, edasi kulgeb «Wabaduse teekond» Sangaste ja Valga raudteejaama.

Sõjamuuseumi direktori Hellar Lille sõnul on juba üle 10 000 inimese leidnud tee muuseum-soomusrongiga tutvuma. «Soomusrong ja sellel paiknev Vabadussõda tutvustav näitus annavad hea ülevaate nii sõja käigust kui ka soomusrongide osast selles, aga ka soomusronglaste eluolust,» lisas Lill.

Soomusrong asus teele jaanuari algul Kehrast. Pärast jaanuari suundub soomusrong mööda ülejäänud raudteid üle-eestilisele tuurile, mis kestab tänavuse aasta lõpuni.

Aastatel 1918-1920 toimus Eesti Vabadussõda, mille võitmisel ja Eesti riigi iseseisvuse kehtestamisel mängisid olulist rolli soomusrongid. 100 aastat hiljem on Eesti sõjamuuseum valmis ehitanud tollasest soomusrongist inspireeritud näidise, mis sai nimeks soomusrong nr 7 Wabadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles