Siim Saavik: poliitikata praegu ei saa

Siim Saavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Minuga tuli Põlvas rääkima väärikas eas mees, kes väitis tulihingeliselt, et tänapäeval on lehtedes vaid poliitikaga seotud uudised. Seetõttu lõpetas ta ajalehtede lugemise. Või kui loebki, siis ainult surmakuulutusi. Tõele au andes pidavat tema sõnul teateid manala teele läinud ilmakodanike kohta samuti vähemaks jääma ning seega polevatki tal eriti midagi lehest lugeda. Puha poliitika.

Küsisin, kas ta Lõuna-Eesti Postimeest on ikka lugenud. Mees kinnitas, et on. Kuna minu eesmärk polnud ühe soliidses eas vanahärra mõttemaailma muutmine, lasin tal edasi jalutada. Enne andsin veel ühe meie lehe näppu, et ta oma öeldut järele saaks kontrollida.

Poliitikat on ajalehtedes praegu – rõhutan: praegu – tõesti palju, aga seda küllaltki lihtsal põhjusel. Ees seisavad ju riigikogu valimised. Keskmisest ohtram poliitikute seisukohtade kajastamine on kasulik nii valijatele kui valitavatele. Ühelt poolt saab lugeja tänu lehele rohkem infot nende kohta, kellele võimalik 3. märtsil oma hääl anda. Teisalt saab valitav ennast meedia kaudu rohkem valijatele tutvustada. Mis saabki olla ühele toimetusele veel parem kui teadlikult oma otsuseid tegev lugeja.

Keskmisest ohtram poliitikute seisukohtade kajastamine on kasulik nii valijatele kui valitavatele.

Paraku igat inimest poliitika ei huvita. Nendele võibki tunduda ülimalt kurnav vaadata kallites ülikondades või kleitides häältekogujaid, kes lubavad teatud perioodil Maarjamaa põuest kullakaevandused üles leida ja siis kõik saadu inimeste vahel laiali jagada. Sellistele lugejatele tuleb soovida kindlat meelt, et valimiste periood ära kannatada. Natuke üle kuu on veel jäänud.

Sel ajal pühendab ka Lõuna-Eesti Postimehe toimetus poliitikale keskmisest rohkem aega. Näiteks tänasest kuni valimisteni välja hakkavad meil igas lehes ilmuma intervjuud Põlva-, Valga- ja Võrumaa valimisringkondade esinumbritega. Seda mitte selleks, et kirjutamist väärivatest teemadest oleks puudus. Hoopis seetõttu, et inimesed saaksid teada, kes nende häälte eest Tallinnasse Toompeale sõidavad. Juhul kui üldse sõidavad.

Ainult uhkeid valimisplakateid vaadates infot hankida ei ole võimalik. Eriti arvestades seda, et seal pole peale kandidaadi numbri ja partei loosungi midagi tarka juures. Lehest saab rohkem teada.

Tõsiasi on ju see, et poliitika puudutab meid kõiki. Nõnda ütleb ka ühe hea raadiosaate tunnuslause: «Kui sina ei tegele poliitikaga, tegeleb poliitika sinuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles