Galerii: 90-aastane Võru käsitöömeister muretseb oma kollektsiooni pärast

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Auväärses eas, kuid vitaalne käsitöömeister Asta Tammsalu tunnistas, et tal oleks vaja nelja suurt seina, kuhu oma elutöö üles panna. Koos tütretütre perega Võru vallas Kõrgemäe talus elava naise käe all on aastakümnete jooksul valminud mitu tuhat kudumit, tikandit ja heegeldustööd. Peale selle on kõbusa vanaproua pööningul ennast sisse seadnud 1200 taastatud nukku.

Asta Tammsalu sai kollektsioneerimise pisiku juba 70 aastat tagasi. «Kogumine sai alguse lapselikust kiindumusest iluasjadesse,» rääkis Asta, kelle algsest huvist postkaartide ja märkide vastu kasvas hiljem välja elukestev näputööharrastus. «Elasime asundustalus ja meil oli seitsmelapseline pere. Mänguasju oli meil väga vähe, tegime neid ise riideribadest, villasest lõngast ja ka lehmakarvadest. Poest ostetud mänguasju meil ei olnud.»

Aprillis oma 91. sünnipäeva tähistav naine pole käsitööd tänaseni jätnud. Tema magamistuba on ühtlasi ka töökoda ja materjaliladu. Ta näitab hiljuti uhked rõivad selga saanud nukke ja pooleli olevat tikandimaali, millel taustaks lõvipea ja ees naisefiguur. «Praegugi purelen ühe erilise tikandipildi kallal. Eks näib, kuidas sellest jagu saan ning vajalikud lõngad leian. Mitu uut tööd on veel plaanis. Kui palju nendest teoks saab, on eraldi küsimus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles