Lindiga piiramine ei vabasta majaomanikku purikaõnnetuse kahjudest

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoonete katused tuleb jääst ja lumest puhtana hoida. Foto on illustratiivne.
Hoonete katused tuleb jääst ja lumest puhtana hoida. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Üle Eesti sel talvel maha sadanud paks lumekiht on viimastel nädalatel temperatuuri kõikumiste tulemusel paljude majade räästaisse tekitanud hiiglaslikud jääpurikad, mis kujutavad suurt ohtu nii jalakäijatele kui ka parkivatele autodele.

„Katuselt tuleb üleliigne lumi ja purikad kindlasti eemaldada. Lindiga piiramine ei vabasta võimalike õnnetuste korral maja- ega kinnistuomanikku vastutusest ega katuse hooldamise kohustusest,“ kinnitas ERGO transpordikahjude osakonna juht Raido Orulaid.

Inimesed, kes lasevad lumel rahulikult oma maja katusele ja purikatel räästasse koguneda ning loodavad, et võimaliku probleemi korral kannab kindlustus kõik kahjud, tasub olla tähelepanelik. Tahtliku hoolimatuse korral vastutab kahjude eest siiski iga omanik ise.

„On äärmiselt oluline, et ka jalakäijad jälgiksid, kas nende peade kohal on kõik ohutu. Jää või jäätunud lume kukkumine inimesele võib lõppeda väga raskete tagajärgedega.Lisaks on oluline, et autojuhid jälgiksid majade äärde parkides, kas katuselt võib sõidukile raske jääkamakas kukkuda ja kahju põhjustada. Sellised kahjud võivad ulatuda mitmete tuhandete eurodeni,“ lisas Orulaid.

Selleks, et sääraseid purikaõnnetusi ei juhtuks, peab ühistu või majaomanik talvisel ajal ja iseäranis temperatuurimuutuste korral olema maja hooldades väga tähelepanelik ja hoolas. Ka korteriomanikud peavad mõistma, et targem ja odavam on investeerida korralikku majahooldusse, kui hiljem kannatanutele suuri hüvitisi maksta.

Kui kahju peaks juhtuma, siis on kindlustusseltsi esindaja sõnul tähtis, et sellest saaks teavitatud politsei või Tallinnas munitsipaalpolitsei. Kindlasti on vaja olukord fikseerida, et hiljem tekkinud kahju maja omanikult sisse nõuda. „Kui teavitamine ei ole võimalik, siis tuleks enne sündmuskohalt lahkumist üles filmida või pildistada tekkindu kahju ja hoone, mille katuselt jää või lumi sõidukile kukkus,“ selgitas Orulaid.

Kui jääpurikas kukub autole ja kui autol on kaskokindlustus, siis kindlustus hüvitab auto omanikule tekkinud kahju ning esitab nõude maja omaniku (korteriühistu) vastu kindlustushüvitise ulatuses. Juhul, kui korteriühistul või maja omanikul on vastutuskindlustus olemas, siis kannab need kulutused tema vastutuskindlustuse kindlustusandja. Kui pole, tuleb kahjud ühistu rahakotist tasuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles