Valga lõvidega maja taastamine pole enam kaugel

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julius Kuperjanovi 12 Valga gümnaasiumi kõrval on muinsuskaitse all olev maja. Hoonel on neli lõvipealist maskarooni ning kolmerealine malelauast inspireeritud siniste ja kollaste glasuurplaatidega dekoratiivne friis hoone räästa all.
Julius Kuperjanovi 12 Valga gümnaasiumi kõrval on muinsuskaitse all olev maja. Hoonel on neli lõvipealist maskarooni ning kolmerealine malelauast inspireeritud siniste ja kollaste glasuurplaatidega dekoratiivne friis hoone räästa all. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga niinimetatud lõvidega maja muinsuskaitseuuringud on lõppenud. Reedel kuulutati välja rekonstrueerimise hange, mille järel saab töödega alustada.

Aadressil Kuperjanovi 12 asuv ajalooline hoone on rahvasuus tuntud lõvidega majana, kuna selle esiküljel on lõvipeade kujutised. Sinna on plaanis luua üürikorterid ja õpilaskodu gümnasistidele. Korterid on mõeldud rentimiseks nii valla palgale kui ka eraettevõtetesse tööletulijatele, eelkõige just erasektorile. Esialgu on hoone selleks aga liiga kehvas seisus.

Taastamistööde algus on eri põhjustel viibinud. Vahepeal selgus, et läheduses olevates kaugküttetorustikes ei jätkunud piisavalt võimsust hoone kütmiseks. Samuti soovis muinsuskaitseamet täiendavate uuringute tegemist. Näiteks leiti majast juba varem huvitavaid seinamaalinguid.

Keskmisest pikem projekteerimine

Nüüdseks on uuringud lõppenud. Nende eesmärk oli välja selgitada hoone seisund, samuti tuvastada, milline oli maja väljanägemine erinevatel aegadel. Selleks uuriti, millised olid ruumide seina- ja laemaalingud ning mitut kihti värvi ja millistes toonides on kasutatud. Sama selgitati välja ka maja välisseinte kohta.

Muinsuskaitse eritingimustega pandi paika, mismoodi tohib maja renoveerida, et tagada väärtuslike kihistuste säilimine. «Üldiselt võtab taolise maja põhiprojekti koostamine aega umbes kaheksa kuud. Lõvidega maja projekti koostamist alustati aasta tagasi jaanuaris, seega on lisandunud ajakulu üle viie kuu,» lausus Valga vallavalitsuse ehitus- ja planeerimisteenistuse juhataja Urmas Möldre.

Maja küttemure lahendamiseks rajatakse uus trass. See hakkab teenindama J. Kuperjanovi 12 hoonet, selle lähedale kavandatava spordisaali ja positiivse rahastamisotsuse korral ka kavandatavat korterelamut aadressil E. Enno 28. «Maakütte rajamisel sai takistuseks kinnistu väike pindala, kombineeritud küttesüsteemi ehitamine on aga mälestise puhul keeruline. Arvestama peab ka kehtiva üldplaneeringuga, mille järgi paikneb hoone kaugküttealas,» lisas Möldre.

Hanke võitja selgub märtsis

Tänaseks on ehitusprojekt valminud ja saanud muinsuskaitselt ka lõpliku kooskõlastuse. Vallavalitsus kuulutas reedel välja riigihanke hoone rekonstrueerimiseks. Hanke avamine toimub 18. märtsil. Möldre sõnul saab seejärel sõlmida ehituslepingu ning töödega algust teha. Kui suur on hanke avamise ja tööde alguse ajaline vahe, on esialgu vara öelda.

Prognooside kohaselt jääb ehituse maksumus pisut alla 1,3 miljoni euro, kuid tegelik hind selgub hankemenetluse lõppemisel.

Muinsuskaitseameti info põhjal on maja ehitatud tõenäoliselt 1910. aastal arvatavasti Riiast pärit arhitekti kavandite alusel omaaegsele Valga hambaarstile Julius Goerlzile.

Hoone on üks suurimaid enne Esimest maailmasõda Valgas ehitatud elamuid, mis on säilitanud oma algse välisilme koos omapärase juugendliku fassaadidekooriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles