Lihaveiste kasvatus tõi tunnustuse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ala-Vilsi talu perenaine Tiina Tomson ja peremees Ivo Tomson koos auhinnatud tõupullidega
Ala-Vilsi talu perenaine Tiina Tomson ja peremees Ivo Tomson koos auhinnatud tõupullidega Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasel Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud aktusel maaeluministeeriumis annab maaeluminister Tarmo Tamm üle ministeeriumi teenetemärgid. Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse esimees Raul Rosenberg kuulutab aga välja 2018. aasta parima piimakarja- ja lihaveisekarjakasvataja.

Aunimetuse parim lihaveisekarjakasvataja 2018 saajad on Tiina ja Ivo Tomson, kes esindavad Vilsi Anguse kaubamärki. Valgamaal tegutsevad Tomsonid alustasid aberdiin-anguse tõugu lihaveiste kasvatamist seitse aastat tagasi. Praegu on Vilsi Anguse karjas 104 veist, keda kasvatatakse mahepõllumajandusereegleid jälgides.

Veisekasvatusega alustamise hetkest on Vilsi Angus pühendunud parima aretusfarmi loomisele, mille peamine eeldus on olnud geenipuhaste tõupullide ja nende geneetilise materjali soetamine.

Aunimetuse parim piimakarjakasvataja 2018 saab Siim Riisenberg Kehtna Mõisa osaühingust. Raplamaal asuvas Kehtna Mõisa OÜ piimakarjas on aastalehmi 591, keskmine piimatoodang lehma kohta 10 502 kg ja piima somaatiliste rakkude arv 204 000. Siim Riisenberg on Kehtna Mõisas tegutsenud juba ligi 17 aastat, viimased kaks aastat on ta täitnud tegevjuhi ülesandeid. 2018. aastal valmis Kehtna Mõisa OÜ-l uus farmikompleks.

"Edukate loomakasvatusettevõtete eesotsas on üha rohkem noori põllumehi, kes jätkavad oma vanemate alustatud tööd, või siis on uued tulijad, kes investeerinud esivanemate maadele, et seal põllumajandusettevõtlusega alustada,“ ütles MES juhatuse liige Raul Rosenberg ning lisas 2018. aasta aunimetuse pälvinute kohta. "Mõlema aunimetuse saaja tootmine on eeskujulik ja nad paistavad silma julgusega investeerida tulevikku."

Maaelu Edendamise Sihtasutuse algatusel antakse parima piimakarjakasvataja aunimetust välja juba 19. korda ja parimat lihaveisekarjakasvataja aunimestust 13. korda järjest.

Maaelu Edendamise Sihtasutuse eesmärk on toetada ja elavdada Eesti maapiirkonna ettevõtlust ja kujundada maaelu mainet. Aunimetuste väljaandmise eesmärk on tunnustada innovaatilist ja efektiivset tootmist ning avaldada tunnustust tehtud töö eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles