Kolm Lõuna-Eesti terviseedendajat said riikliku tunnustuse

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaalt pälvib riikliku tunnustuse Anastasya Kikkas. Kikkas teenib igapäevast leiba Valga vallavalitsuse juristina vallasekretäri ülesannetes.
Valgamaalt pälvib riikliku tunnustuse Anastasya Kikkas. Kikkas teenib igapäevast leiba Valga vallavalitsuse juristina vallasekretäri ülesannetes. Foto: Annika Haas

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut tunnustas täna Kadrioru Kunstimuuseumis toimunud pidulikul vastuvõtul 2018. aasta tegusamaid tervisedendajaid igast Eesti maakonnast. Lõuna-Eestist said tunnustuse Valga sünnitusosakonna kaitsja Anastasya Kikkas, Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun ja Põlva abivallavanem Janika Usin.

Valgamaalt pälvib riikliku tunnustuse Anastasya Kikkas.

Anastasya Kikkas innustas, inspireeris ja koondas Valgamaa inimesi tervishoiuteenuste kättesaadavuse teemadel kaasa rääkima ning südikalt oma paikkonna huvide eest võitlema.

Valga Haigla sünnitusosakonna sulgemisotsusest alguse saanud Facebooki grupp 2200 liikmega tegutseb tänapäevani ning annab võimaluse valgamaalastele olulistes küsimustes mõtteid vahetada ja kaasa rääkida. Valgamaa Omavalitsuste Liidu ettepanek tema riiklikuks tunnustamiseks näitab veelkord, et tegemist oli kohaliku kogukonna jaoks väga olulise küsimusega ning et kohalikke inimesi puudutavate otsuste tegemisel oleks pidanud kohaliku kogukonnaga palju rohkem koos töötama ja veelgi enam otsuste tagamaid selgitama. Kogukonnaga koos töötamise eeldus on hästi organiseerunud kogukond. On omaette väärtus, et Anastasya eestvõttel Valgamaal selline kogukond tekkis.

Võrumaalt tunnustab sotsiaalministeerium Merike Õuna.

Võrumaalt sai tunnustuse Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun.
Võrumaalt sai tunnustuse Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun. Foto: Annika Haas

Merike Õun on aastast 2007 tegutsenud Võrumaa Spordiliidu tegevjuhina. Kõik need 12 aastat on ta jäägitult pühendunud spordi- ja liikumisharrastuse edendamisel Võrumaal ja kaugemalgi. Nende aastate jooksul on tema eestvedamisel mitmekordistunud maakonnas toimuvate spordiürituste ning neist osavõtjate arv ning liikumisharrastus on ühtmoodi populaarne nii laste, noorte kui ka täiskasvanute seas. Arvukatest Merikese eestvedamisel toimuvatest liikumisharrastusüritustest on kõige tuntum juba kaheksa aastat toimunud Võrumaa Pikamaajooksude sari, mis koosneb esialgse nelja jooksu asemel juba 12 jooksust maakonna erinevates osades. Talvel on Merike pannud samasuguse hooga käima suusasarja, mis toimub igasuguste lumeolude kiuste.

Merikese teadmised ja oskused on abiks iga spordiala ja- ürituse eestvedajatele maakonnas, vaid tänu temale on Võrumaa ja Eesti spordimaastikule püsima jäänud sellised tuntud üritused nagu rullsuusavõistlus Võru Roller ja üle Tamula järve ujumine ning on ellu kutsutud terve rida uusi nagu näiteks Heategevusjooks, millega toetatakse Võrumaa tublimate noorsportlaste sportimist ning kohe sünnihetkest erakordselt menukas Ummamuudu Liina Üüjuusk. Merike on kõige selle kõrvalt ka Võrumaa koolispordi eestvedajaks, kes valutab südant meie noorte liikumisharjumuste kujundamise pärast. Tänu temale toimivad maakonna koolinoorte võistlused juba kaks aastakümmet kui õlitatult.

Ka vanemaealistele on jätkunud tublisti Merikese energiat, sest just tema on toonud kepikõnniharrastajad kõigile liikumisüritustele ja igapäevastele kõnni- ja jooksuringidele maakonna erinevates keskustes.

Võib julgesti öelda, et Merike on pööranud terve Võrumaa liikumisharrastuse usku, sest maakonna spordikalender on täis Võrumaa Mängude sarjana tuntud liikumisüritusi, mis on Merikese poolt kutsutud ja seatud võrokestele tugevat tervist tagama. Merikese ettevõtmisi on juba ammu märgatud ka teiste maakondade spordijuhtide poolt ning nende katusorganisatsioonis - Eestimaa Spordiliidus Jõud on ta kõigile kolleegidele hinnatud eeskujuks ja vajadusel alati abiks.

Märkimata ei saa jätta Merikese innovatiivsust – just tema on Võrumaa spordis nuti- ja tehnikarevolutsiooni läbiviijaks. Tänu temale on liikumisharrastus ja sport jõudnud igaühe arvuti- ja nutitelefoniekraanile ja tänu temale toimuvad Võrumaa spordiüritused kaasaegseima ajavõtutehnikaga ning otseülekanded veebis isegi murdmaajooksurajalt on saanud igapäevaseks.

Ka siis, kui Eestimaa võõrustab rahvusvahelisi tiitlivõistlusi suusatamises, laskesuusatamises või orienteerumises, on Merike ülivajaliku abilisena korraldustiimis, sest tema universaalne kogemustepagas ja kustumatu energia aitavad üle igast mäest.

Põlvamaalt pälvib sotsiaalministeeriumi tunnustuse Janika Usin, Põlva valla abivallavanem.

Põlvamaalt sai tunnustuse Põlva abivallavanem Janika Usin.
Põlvamaalt sai tunnustuse Põlva abivallavanem Janika Usin. Foto: Annika Haas

Tunnustamiseks on ta esitanud Eesti Tervisedenduse Ühingu Põlva osakond.

Janika Usin on pikaajaline Põlva valla töötaja, paikkondliku arengu edendaja ning suur liikumisharrastuse propageerija Põlvamaal. Mitmed liikumissarjad Põlva vallas on tema ellu kutsutud. Aastaid tagasi algatas ta laste jooksusarja „Usin jooksja“, et motiveerida ja innustada lapsi liikumisele. Uuema ettevõtmisena algatas ta 2017 aastal rulluisusarja „Usin uisutaja“, mida ta ise ka füüsiliselt veab.

Tervist toetavate sarjade algatajana ja eestvedajana on ta silma paistnud ka väljaspool Põlvat ning Eesti Tervislike Linnade Võrgustik valis Janika Usina juhatuse liikmeks. Võrgustiku eesmärgiks on tervisliku omavalitsuse põhimõtete levitamine ja rakendamine, koostöö tervisearengu ja –edendamise organisatsioonidega ning tervisekäitumise kujundamine. 

Janika eestvedamisel viidi Põlva vallas aastatel 2015 – 2017 läbi kohalike omavalitsuste alkoholipoliitika pilootprojekti koostöös Tervise Arengu Instituudiga. Projekti eesmärk oli piloteerida alkoholikahjude vähendamisele suunatud KOV ennetustöö mudelit. 

Janika Usin on olnud Põlvamaa Tervisenõukogu pikaajaline liige, peale maavalitsuste kadumist tehti talle ettepanek jätkata rahvatervise komisjoni töös. Oma töös abivallavanemana tähtsustab ta omavalitsute rolli rahvatervise edendamisel ning on soodustanud ja toetanud tervisedenduslike otsuste vastuvõtmist omavalitsuse tasandil. Oma isikliku eeskujuga kinnitab ta oma sõnumit. Oma sarjadel on ta ise alati kohal ja kaasa löömas. On kirglik indiaca mängija ja koos võistkonnaga on kahel korral tulnud maailmameistriks Eesti koondvõistkonna koosseisus, naised seenior vanuse klassis.

Janika Usin on eluterve ellusuhtumisega, on kogukonna aktivist ning eestvedaja, armastab liikumist ning on ise eeskujuks.

Sotsiaalministeerium tunnustab tervisedendajaid alates 2012. aastast. Riikliku tunnustamise eesmärk on tõsta esile rahvastiku tervise edendamisse panustanud ja rahvatervise valdkonda arendanud inimesi ja organisatsioone igast Eesti maakonnast. Kohalikud omavalitsused said esitada tunnustamiseks nii üksikisikuid kui organisatsioone, kes panustavad rahvastiku tervise edendamisse oma igapäevase töö käigus, projektipõhiselt või vabatahtlikult. 

„Samm-sammult kujundame elukeskkonda, kus tervislikke valikuid on järjest lihtsam teha. See puudutab nii liikumist, toitumist, aga ka vaimset tervist. Kogukondlikud tervisedendajad on väga head tööd teinud, aidates igas Eestimaa nurgas kaasa tervise hoidmise väärtustamisele,“ ütles minister Riina Sikkut.

„Tervisedendajad, keda täna tunnustame, on ammendamatu energiaga spordientusiastid, kes innustavad inimesi liikuma, nad on suure südamega inimesed, tänu kellele saavad tuge abivajajad, keda ennast või kelle lähedast on tabanud raske haigus, nad on lasteaednikud ja noorsootöötajad, kes õpetavad meie lapsi omaenese elu suunama ja juhtima, nad on politseinikud ja pritsumehed –  terved meeskonnad, kes loovad meie ümber iga päev tervist toetavat keskkonda.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles