Algasid mineviku Võru õhkkonda kujutava filmi «Vee peal» võtted

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peategelase endisest vangist naabrimeest Valterit kehastab Marko Matvere.
Peategelase endisest vangist naabrimeest Valterit kehastab Marko Matvere. Foto: Liisabet Valdoja

Sel nädalal sai hoo sisse uue kodumaise mängufilmi «Vee peal» esimene talvine võttetsükkel. Tragikoomiline film põhineb Olavi Ruitlase samanimelisel menuromaanil, mille kirjanik ise ka stsenaariumiks vormis. Linaloo lavastab armastatud ja tunnustatud režissöör Peeter Simm.

“Vee peal” on terava huumoriga vürtsitatud pilk varateismelise poisi ellu, taustaks kaheksakümnendate alguse Võru kurbnaljakas õhkkond, kus „lapsepõlve lõpu“ katsumuste eest pole põgeneda mujale kui Tamula järvele kala püüdma. See on koomilise ja seiklusliku pealispinna alla peidetud natuke julmavõitugi lugu, kus tulevad eredalt esile inimeste põhivajadused mõistmise, hoolivuse, inimlikkuse ja armastuse järele.

Kodumaiste klassikute “Georg” (2007), “Arabella, mereröövli tütar” (1982) ja “Ideaalmaastik” (1980) lavastajana tuntud Peeter Simm kinnitab, et kuigi tegemist on ühe poisi „meheks murdumise” looga selle kiires arengufaasis, ei vändata koguperefilmi. “Tegemist on loo autori tagasivaatega ühele märgilisele perioodile tema lapsepõlvest, mis räägib oma naivistlikus eheduses üksiti armsast ja karmist kadunud maailmast, mis sunnib peategelast Andrest tegelikkuse eest õngeridvaga järvele põgenema,” ütleb Simm ning lisab: “Nagu peategelane Andres ise ütleb: vee peale pageb ta selleks, et elu teda kätte ei saaks.”

Režissöör Peeter Simm on oma näitleja-ansambliga ääretult rahul: „Teismeliste tegelaste rollidesse leidsime siirad, loomulikku empaatiat tekitavad lapsed, kes on pärast ettevalmistamist võimelised kiirelt ümber häälestuma ja improviseerima.”

Filmi peaosalist, murdeeas Andrest kehastab oma isalt Andero Ermelilt näitlejageeni pärinud Rasmus Ermel. Andrese esimest armastust Mariat kehastab Aurora Künnapas, kelle ema on samuti Eesti publiku poolt armastatud näitleja – Piret Kalda. Peeter Simm lisab, et täiskasvanud osatäitjateks valiti professionaalid, kes valdavad nii groteski kui täpsetele motivatsioonidele tuginevat realistlikku mängu. Andrese vanaisa rollis näeme Kalju Orrot, vanaemana Maria Klenskajat, Rootsi põgenenud emana Evelin Võigemasti ning endisest vangist naabrimehe Valterina Marko Matveret. Teistes osades mängivad veel Aarne Soro, Hilje Murel, Liisa Aibel, Indrek Taalmaa, Andres Lepik, Anne Reemann, Terje Pennie, Guido Kangur jt.

Olavi Ruitlase 2015. aastal ilmunud menuromaani „Vee peal“ nimetas kirjandusteadlane Taive Särg naljatades lausa uueks „Kevadeks“: „Eks jah, Liblesidki on siin juba paar-kolm tükki.“ Kirglik kalamees ja kirjanik Vladislav Koržets oli samuti raamatust lummatud: „Viimastel aastatel tuleb mul väga harva ette, et ei suuda raamatut käest panna. Olavi raamatuga just niimoodi juhtus. Väga hea lugu.“

„Vee peal” jõuab Eesti kinodesse 11. septembril 2020. Filmi levitab Forum Cinemas OÜ leviüksus VaataFilmi, mis on ühtlasi filmistuudiote Paramount ja Universal ametlik esindaja Eestis ning Taska Filmi levipartnerina olnud ka „Klassikokkutuleku“ hitt-triloogia levitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles