VIDEOLUGU: Räpinas hakkab robot külvama ja kastma

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpina aianduskooli kolmandal korrusel salati- ja tomatitaimede eest hoolitsev Farmbot ootab kevadet, et ta kasvuhoonesse kolitaks.
 
Räpina aianduskooli kolmandal korrusel salati- ja tomatitaimede eest hoolitsev Farmbot ootab kevadet, et ta kasvuhoonesse kolitaks.  Foto: Arved Breidaks

Räpina aianduskoolis katsetatakse hiljuti soetatud kolme uut «kasvuhoonetöölist», mis kõik kannavad sama nime Farmbot ja mis oma kummalise heli saatel hakkavad peagi kooli kasvuhoones nii külvama, kastma kui ka rohima.

Täna aianduskoolis esitletud Farmbot on Eestis ainulaadne seadeldis. See annab aimu, kuidas tulevikus meie kasvuhoonetes aiakultuuride kasvatamine võiks käia. Higistama paneva töö võib usaldada robotile, kes väsimust tundmata teie salati- ja tomatitaimed maha külvab, neid kastab, vajadusel umbrohu välja kitkub ja muul moel kultuurtaimede eest hoolt kannab.

Kastab ja rohib

«Hetkel on ta võimeline külvama, kastma, rohima, kuid hiljem tahame funktsioone juurde lisada,» tutvustas Farmboti oskusi Räpina aianduskooli IT-spetsialist Aleksei Raud. Robotile on plaanis lisaks õpetada näiteks kasvuhoonetaimede varjutamist lõõskava päikese eest.

«Farmbot on esiteks robot,» jätkas Raud, «teiseks on ta õppevahend ja kolmandaks me veel ei tea tema kõiki võimalusi – seda me alles uurime ja vaatame.»

Idee soetada koolile kasvuhoonerobotid sündis juba paar aastat tagasi. «Uurisin õpilastelt, milliseid uudseid lahendusi nad koolile sooviksid,» rääkis Raud. «Sooviti näiteks veebi suhtluskeskkonda, aga üks praeguseks juba meie kooli vilistlane saatis videolingi Farmboti kohta, et vaat selline asi võiks koolil olla.»

Raske redisekülv

Nüüd on koolil kolm sellist robotit olemas ning neist üks neist näitas eile oma oskusi ka ajakirjanikele. Rediseseemnete külvamiseks kastis robot kõigepealt mullapinnast ning seejärel liikus tema «käsi» võtma seemet. Paraku jäi ta just esitluskatsel seemne kättesaamisega jänni. Robot peaks seemne vaakumiga spetsiaalsesse istutustorusse tõmbama, kuid mingil põhjusel hakkas toru vaakumi tekitamise asemel hoopis õhku välja puhuma.

Seevastu tomatitaimede kastmisega tuli Farmbot esitlusel suurepäraselt toime, hoidudes vett taime lehtedele valamast, nagu aednikud soovitavad. Roboti tegutsemiskiirus oli aeglane, ent järjekindel. «Farmbot kasutab oma tööks päikeseenergiat,» selgitas Raud. «Teatud protsesse teevad nad aeglasemalt kui inimene, teisi protsesse inimesest kiiremini. Teine asi on see, et robot ei väsi.»

Farmboti puhul pole tegemist ülikeeruka mehhanismiga, vaid Raua kinnitusel laiatarbekaubaga. Ühe masina hind on üle 2000 euro, aga kui robootikahuviline soovib sellise ise ehitada, saab vajalikud jupid kätte poole odavamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles