Võru pani ajaloolise pangamaja müüki

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru pangamaja.
Võru pangamaja. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Võru linnavolikogu otsustas kolmapäeval panna müüki muinsuskaitse all oleva pangamaja, mille turuväärtuseks hinnatakse praegu 605 000 eurot.

Volikogu andis linnavalitsusele loa kuulutada hoone müügiks välja avalik kirjalik enampakkumine.

Võru linn omandas varem SEB Pangale kuulunud maja kümmekond aastat tagasi kui finantsasutus oma Baltimaade kinnisvara otsustas maha müüa. Võrus müüki pandud pangahoone puhul otsustas linnavolikogu toona kasutada eelisostuõigust ning sai maja omanikuks 7,5 miljoni krooni ehk 479 000 euro eest.

Head plaani linnavõimul majaga aga polnud ning hiljem üritati seda mõnel korral taas erastada, kuid Eestit tabanud kinnisvarakrahhi järel ei leidunud varale ostjat. Veel selle kümnendi alguses mõlgutas linnavõim plaani kolida linnavalitsus pangamajja, kuid plaanist kaugemale ei jõutud.

Praegu on maja kokku kaheksale rentnikule umbes poole ulatuses välja üüritud. Linn ise seal ruume olulisel määral ei kasuta. Vajaduse korral on kasutatud neljanda korruse konverentsisaali.

Kui oodatav enampakkumine peaks õnnestuma, on muinsuskaitse seaduse kohaselt riigil õigus kasutada eelisostuõigust.

Võru pangahoone ehitati Eesti Panga Võru osakonna jaoks. Maja valmis 1938. aastal. Selle arhitektid olid Edgar Johan Kuusik ja Anton Soans. Pangamaja on Eesti kultuurimälestiste riiklikus registris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles