Tudengid toovad lavale kirjandusloo tüviteksti

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriakadeemia noortega äratas selle klassikaloo taas ellu VAT Teatri kunstiline juht, lavastaja Aare Toikka. 
Kultuuriakadeemia noortega äratas selle klassikaloo taas ellu VAT Teatri kunstiline juht, lavastaja Aare Toikka. Foto: Elmo Riig / Sakala

VAT Teater ja Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia on ühendanud jõud ja toonud Viljandi kooli 12. lennu teatrikunstitudengite diplomitööna välja lavastuse «Dekameron». Värsket lavastust saab vaadata 28. märtsil Tartu Uues Teatris, 3. aprillil Jõgeva kultuurikeskuses, 11. aprillil Elva kultuurikeskuses ning 15. aprillil Võru kultuurimajas Kannel.

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 12. lennu diplomilavastus, Giovanni Boccaccio «Dekameron» on Euroopa kirjandusloo üks tüvitekste, mille tähendus ja mõju on tajutavad tänapäevalgi. Nagu Boccaccio teoses, pajatavad ka VAT Teatri ja kultuuriakadeemia koostöölavastuses kummalisi, õpetlikke, liigutavaid ja veriseid lugusid noored ise. Nad räägivad maailmast, mis on alati pisut ohtlikum ja müstilisem, kui me oma argielus tunnistada taha- me – ja seda nii 14. kui 21. sajandil.

Infoühiskonnas pommitab meedia tarbijaid lugematute lugudega eri elualadelt, kuid eriti hinnatud on lood katastroofipiirkondadest, sõjaväljadelt, epideemia epitsentritest, sest laibad, veri, väändunud jäsemed ja valukarjed on tänapäeval minev kaup. Klassikalugude abil katsuvad noored selgust luua, kus on ikkagi inimliku kaasatundmise võime piirid ja kust algab kalestumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles