Aastapäev toob kaasa mäletushetked ja näitused

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditamise mälestusüritus kaks aastat tagasi Keeni jaamas.
Tiit Loim
Küüditamise mälestusüritus kaks aastat tagasi Keeni jaamas. Tiit Loim Foto: Tiit Loim /

Esmaspäeval tähistatakse üle Eesti märtsiküüditamise 70. aastapäeva.

Memento Põlvamaa ühenduse mälestusüritused algavad kell pool 11 Põlva vabadussamba juures. Osalevad valla esindajad ja Kaitseliit. Samba juurde pannakse pärjad ja on lühikese jumalateenistus. Üritus jätkub keskpäeval Veriora raudteejaamas. Sealgi osalevad valla esindus, Kaitseliit ja kirikuõpetaja. Avatakse näitus «Siberi mustrid», millele järgneb koosviibimine Veriora noortekeskuses.

Valgamaal on mälestustseremoonia tavapäraselt keskpäeval Keeni raudteejaamas. Süüdatakse küünlad, mälestuskivi juurde asetatakse lilled ning peetakse kõnesid. Keskpäeval löövad kurva sündmuse meenutuseks Valgamaa kirikutes kirikukellad.

Kell 14 algab Valgas Memento ühenduse üldkoosolek-koosviibimine.

Kell 18 saab aga Otepää linnaraamatukogus teoks mälestusüritus «70 aastat märtsiküüditamisest Otepääl». Oma mälestusi jagavad Maaja Jüris ja Ene Kollak. Avatud on raamatunäitus. Soovijatel on võimalus asetada mälestusküünal Otepää Lipuväljaku lipumasti jalamile.

Võrumaal korraldatakse küüditamise mälestusüritused aga juba laupäeval-pühapäeval. Laupäeval meenutatakse märtsiküüditamise aastapäeva Metsavenna talus Mõnistes.

Pühapäeva südapäeval leiavad aga aset pärgade panek ja 70 küünla süütamine Võru raudteejaama juures ning päevakohased sõnavõtud. Jaamahoone seinal avatakse noorte kunstnike Siberi-teemaline näitus. Kell 13.30 algab koosviibimine Võrumaa toidukeskuses ning kooslaulmine lõõtsamehe saatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles