Õpilaste uurimistööd tõid võidud ka Põlva- ja Võrumaale

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tublid lapsed: Põlvamaa Krootuse põhikooli III klassi õpilased tegid uurimistöö «H₂O – võta kraanist ja joo!».
Tublid lapsed: Põlvamaa Krootuse põhikooli III klassi õpilased tegid uurimistöö «H₂O – võta kraanist ja joo!». Foto: Sigrid Mallene
MTÜ Ökokratt korraldatud üle-eestilise vee-alaste uurimistööde konkursil saavutasid väga hea tulemuse Põlvamaal asuva Krootuse põhikooli III klass ja Võrumaal asuva Kääpa kooli V klass. Nagu korraldajad teatasid, on kõik tööd oma vanuseastmes parimad.

Krootuse põhikooli III klassi uurimistöö «H₂O – võta kraanist ja joo!» juhendaja on õpetaja Sigrid Mallene. Kääpa kooli 5. klassi õpilaste uurimistöö juhendaja on õpetaja Aiki Jõgeva.

«Kui saime Ökokrati teate vee-alase uurimistöö konkursi kohta, meenus meile, et tegime eelmisel õppeaastal Tartu Ülikooli Hullu Teadlase uurimistööde konkursile vee-alase töö,» ütles Mallene. «See sobis ka Ökokrati konkursile. Ja pärast kinnituse saamist, kas sama töö pisut kohendatuna võiks konkursil osaleda, panime töö teele.»

Krootuse põhikooli lapsed selgitasid välja, et paljud õpilased, kes varem eelistasid kraaniveele rohkelt suhkrut sisaldavaid mahlasid, limonaade ja pudelivett, leidsid, et kraanivesi on väga hea janukustutaja. Nelja nädala jooksul suurenes laste vee joomine. Selgus, et õpilased jõid päevas keskmiselt liitri vett. Õpilased avastasid, et joodavat vett saab maitsestada, kui lisada sinna piparmünti, sidrunit, laimi, marju, kurgiviile vms. 

Töö käigus määrasid lapsed ka lähikülade (Karaski, Tuulemäe, Ihamaru, Prangli, Karilatsi, Krootuse) vee pH taseme. Selgus, et see on joomiseks väga hea. Teisisõnu: õpilaste kodude kaevudes on kvaliteetne joogivesi.

Õpilased said teada ka seda, et vesi on väärtuslik maavara, mille säästmiseks tuleks pesta hambaid targalt topsi veega, mitte jätta kraani kogu hambapesu ajaks jooksma.

«Projekt oli edukas ning põnev nii meile kui ka meie vanematele,» kirjutasid lapsed uurimistöös.

Auhinnad on ettevõtetelt AS A. Le Coq, AS Värska Vesi ja Westaqua-Distribution OÜ (Aquaphor) Aariber OÜ (Devin), Haage Joogid OÜ ja Puhta vee teemapark ning NutiAkadeemia.

Konkursi korraldajate teatel on haridusasutustele, kust osaleb enima osalejate arvuga (üli)õpilasi vee-alasel uurimistööde konkursil, auhinnaks AS-i A. Le Coq ja AS-i Värska Vesi tehase külastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles