Täna toimuvad rahvusvahelise pärimuspeo Baltica eelpeod

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Sildoja pärimuspeol Baltica 2016.
Perekond Sildoja pärimuspeol Baltica 2016. Foto: Aivo Põlluäär
Täna algusega kell 12 toimub Mooste Folgikojas Baltikumi suurima ühise pärimuspeo Baltica Põlvamaa eelpidu ja kell 18 Karksi-Nuia kultuurikeskuses Viljandimaa eelpidu ja maakonna kapellide ning rahvamuusikute päev.

Eelpidudel astuvad üles Põlvamaa ja Viljandimaa folkloori- ja pärimusrühmad kavadega, millega nad ka maikuu lõpus ja juuni alguses toimuval Baltical üles astuda soovivad.

Täna keskpäeval Moostes algaval Baltica Põlvamaa eelpeol näitavad oma tantse, laule ja pillilugusid Põlvamaa folkloorikollektiivid: folklooriansamblid Käokirjas, Kõivokõsõ ja Madara leelokoor. Külapillimeeste rikkalikku traditsiooni tutvustavad eelpeol Mooste Rahvamuusikakooli õpetajate Kadri Lepassoni rahvakandleõpilased Aia Rikka ja Romet Nõmme ning Toomas Ojasaare lõõtsaõpilased Mihkel Sildoja ja Uku Zolgo.'

Lisaks toimub ühislaulmine ja väike õpituba Põlvamaa erilisematest rahvalauludest Urmas Kalla juhendamisel ja Eesti Folkloorinõukogu rahvakandlemängijate raamatu «100 Eesti rahvakandlemängijat ja meistrit» tutvustus.

Peo lõpetab ühistantsimine Mooste Rahvamuusikakooli pilliklubi muusikute saatel. Pärimuspeo perenaine on Triinu Laan.

Täna kell 18 algaval Baltica Viljandimaa eelpeol osalevad Karksi-Nuia Mokalaat, Saarepeedi rahvamuusika ansambel, Tiistelu, Anna Raudkatsi Tantsuselts, folkloorirühm Dzine Lätist, maakonna kapellid ja rahvamuusikud.

Baltica on ainuke folkloorifestival, mis keskendub folkloori ajaloolistele vormidele, tõstes esile meie rikkaliku pärimuse ehedad, stiliseerimata ja seadmata vormid ja väärtused, mida need endas kannavad.

Baltica tunnuseks on autentne sisu, pärimuse erinevate vormide (laul, tants, pillimäng, kombed jms) sidumine ning folkloorirühmade ja üksikesitajate üle-eestiline kaasatus.

Baltimaade suurim ühine pärimuspidu Baltica toimub Eestis käesoleval aastal 29. maist kuni 2. juunini, peakontsert toimub 31. mai õhtul Tallinnas Raekoja platsil. 31. maist kuni 2. juunini on Tornide Väljakule Tallinna Vanalinna Päevade raames püstitatud pärimusküla ja toimuvad kontserdid.

Esimene Baltica festival toimus 1987. aastal Leedus, teine 1988. aastal Lätimaal ja kolmas 1989. aastal Eestis. Festival toimub igal aastal, Balti riigid korraldavad festivali kordamööda.

Baltikumi suurima ühise pärimuspeo Baltica korraldaja Eestis on Eesti Folkloorinõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles