Põlvamaa pärimusmuusikud lustisid Baltica eelpeol Moostes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külapillimeeste rikkalikku traditsiooni tutvustasid ka Mooste rahvamuusikakooli õpetaja Kadri Lepassoni rahvakandleõpilased Aia Rikka ja Romet Nõmme. 
Külapillimeeste rikkalikku traditsiooni tutvustasid ka Mooste rahvamuusikakooli õpetaja Kadri Lepassoni rahvakandleõpilased Aia Rikka ja Romet Nõmme. Foto: Andres Treial

Laupäeval lustisid Mooste folgikojas Põlvamaa folkloorirühmad, kes soovivad sel aastal Eestis korraldataval rahvusvahelisel pärimuspeol Baltica üles astuda.

Oma tantse, laule ja pillilugusid näitasid folklooriansamblid Käokirjas ja Kõivokõsõ ning Madara leelokoor. Külapillimeeste rikkalikku traditsiooni tutvustasid Mooste rahvamuusikakooli õpetaja Kadri Lepassoni rahvakandleõpilased Aia Rikka ja Romet Nõmme ning tema kolleegi Toomas Ojasaare lõõtsaõpilased Mihkel Sildoja ja Uku Zolgo.

Lisaks toimus ühislaulmine ning väikses õpitoas sai Urmas Kalla juhendamisel laulda Põlvamaa rahvalaule. Publikule tutvustati ka Eesti folkloorinõukogu rahvakandlemängijate raamatut «100 Eesti rahvakandlemängijat ja meistrit». Peo lõpetas ühistantsimine rahvamuusikakooli muusikute saatel. Eelpidu sai teoks koostöös Mooste kultuurimajaga ja tänu Põlvamaa Omavalitsuste Liidule.

Baltimaade suurim pärimuspidu Baltica kestab Eesti folkloorinõukogu eestvedamisel 29. maist 2. juunini, peakontsert on 31. mai õhtul Tallinnas Raekoja platsil. 31. maist 2. juunini on pealinnas Tornide väljakul vanalinna päevade käigus pärimusküla ja sealgi saab rahvamuusikat nautida.

1. juunil aga saab Põlva linnas korraldatavatel Põlva päevadel näha eriprogrammi, kus esinevad Baltica puhul Eestisse külla tulnud väliskollektiivid. Kesklinna pargis tutvustavad kohalikud meistrid ja folkloorirühmad Vana-Võrumaaga seotud traditsioone. Pärimuskülas võib aga käe külge panna traditsioonilisele puutööle, sõira tegemisele või kangastelgedel vaiba kudumisele. Oma teadmised saab proovile panna võru keele töötoas ning võistelda vanades jõu- ja osavusmängudes. Koos kohalike folkloorirühmadega võib laulda Võrumaa rahvalaule, tantsida ringmänge ja kuulata rahvamuusikat. Pärimusmatk viib aga Põlva kihelkonna pühapaikadesse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles