Kulupõlengute hooaeg algas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva pärastlõunal puhkes kulupõleng Võru vallas. Päästeamet
Pühapäeva pärastlõunal puhkes kulupõleng Võru vallas. Päästeamet Foto: Päästeamet

Nädalavahetusel süttis Lõuna-Eestis ohutusnõudeid eiravast ja tuulise ilmaga lõkete põletamisest mitu kulupõlengut.

Reedel kella 18.42 ajal tuli teada, et Valga vallas Paju külas põleb 20 ruutmeetrit kulu. Päästjad kustutasid selle kulukustutusluudadega kustutasid.

Laupäeval kella 14.24 ajal süttisid Räpina vallas Leevi külas töökoja läheduses järelevalveta jäetud lõkkest lennanud sädemest kulu ja puuriidad. Päästjad kustutasid tulekahju kustutussüsteemiga maastikusõiduki UTV abil poole tunniga.

Samal päeval kella 15.10 ajal põles Värska alevikus laululava all praht, mille päästjad paari ämbri veega kustutasid. Praht oli tõenäoliselt süttinud kellegi äravisatud suitsukonist.

Pühapäeval kella 16.51 ajal süttis Võru vallas Puusepa külas tugeva tuulega põlema süüdatud ja järelevalveta jäetud puidu ja muu prahi lõkkest kaks hektarit kulu, mille päästjad kustutussüsteemiga maastikusõiduk UTV ja kulu materdamise luudade abil kustutasid. Sellega hoiti ära tule levik lähedal asuvale majale.

Kulupõlengute kustutamiseks kulub igal kevadel palju päästjate aega ja jõudu ning võib viibida reageerimine tõsisematele õnnetustele, kus ohus on kellegi elu. Päästeamet tunneb muret lõkkeid põletavate elanike tuleohutust mitte arvestava käitumise pärast, mille tõttu süttib kulu, satuvad ohtu hooned ning loodus ja hävib ning saastub meie ühine elukeskkond. Selle ennetamiseks tuletavad päästjad meelde lõkkepõletamise peamised ohutusnõuded.

Vähegi tugevama tuulega lõket teha ei tohi. Tuule kiirus peab olema alla 5,4 meetri sekundis, mida nimetatakse nõrgaks tuuleks, millega liiguvad ainult puude peenemad oksad.

Lõkkeaseme ümbrus tuleb rohust ja kulust puhastada ning piirata mittesüttiva pinnase või kividega.

Hoia käepärast esmased kustutusvahendid – ämber veega, kustuti või kasutusvalmis veevoolik!

Lõket ja selle ümbrust tuleb valvata, sest järelevalveta jäetud lõkkest lennanud säde lendab kaugele ning võib süüdata kulu või hooned.

Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt 8 meetri kaugusel. Enam kui meetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab selle tegemise koht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt 15 meetri kaugusel.

Enne lahkumist veendu, et lõke oleks kustunud või kustuta see veega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles