Muuseumis tegutsevad kelmid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesksetes rollides on Kristjan Lüüs (vasakul) ja Ott Sepp.
Kesksetes rollides on Kristjan Lüüs (vasakul) ja Ott Sepp. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Eesti Rahva Muuseumis jõuab lavale Gerda Kordemetsa lavastus «Ööpiltnikud». Võtmefiguurid on Tartu tütarlaste saksa eragümnaasiumi õpilane Ellen ning kaks kelmi.

Näidendi läbiv joon on täiskasvanuks saamine, mida kannab edasi koolineiu Ellen. Südames hea, samas surmapõlgavalt seiklushimulise ja julge tüdruku ning koolijuhataja preili Alu tegutsemise tulemusena tabataksegi koolis petised.

Kabareenumbritega vürtsitatud lavastuse õhustikku on mõjutanud 1930ndate olustik, kerglaste muusikafilmide esteetika ning kadunud sugupõlvele järgnenud põlvkonna naivism.

Ellenit kehastavad kordamisi Iris Viru ja Laura Aurora Vahtra Tartu Waldorfi gümnaasiumist ning teiste koolitüdrukute rollides näeb sama kooli gümnasiste. Koolipreilisid kehastavad Kersti Tombak ja Piret Simson.

Eesti esimest pornofotograafi, libeda iseloomuga heatujulist ning kooliõpilasi likööri ja šokolaadiga modellideks meelitanud Ned de Baggot ehk Eduard von Baggehufwudt nooremat kehastab lavastuses Kristjan Lüüs. Riivatute juttude autori Kiwilombi Intsu ehk Hendrik Saare rollis on Ott Sepp.

Ehkki nende kahe mehe puhul on tegu ajalooliste isikutega, on süžee autori fantaseering.

«Ööpiltnikud» esietendub aprillis ERMi teatrisaalis, lavastust mängitakse veel ka mais. Tükk on alla 14-aastastele mittesoovitatav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles