ETV ja ETV2 pühendavad pühapäevase teleõhtu Lennart Merile

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri.
Lennart Meri. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Lennart Meri 90. sünniaastapäeva puhul toob ETV pühapäeval ekraanile värske dokumentaalsaate “Mina olengi protokoll. Lennart Meri”, millele järgneb ETV2 teemaõhtu “Lennart Meri rännuteedel”.

"Mind ei ole protokoll kunagi seganud. Kui see on teel ees, siis ma astun üle." Nii olevat öelnud president Lennart Meri, kes 29. märtsil saanuks 90aastaseks. Pühapäeval kell 20 esmakordselt ETV ekraanile jõudev dokumentaalsaade “Mina olengi protokoll. Lennar Meri” avab silmapaistva riigimehe mõtteid ja tegusid läbi arhiivimaterjalide ja kaasteeliste meenutuste. “... ma jään Eestisse teie hulka. Te võite mind kõnetada kui president Meri, te võite mind kõnetada Lennart, sõltuvalt sellest, kuidas me teineteist tunneme...” olid Lennart Meri sõnad oma ametiaja lõppedes.

Suurkuju erinevaid külgi avab ka äsjavalminud saade, kus Meri loomingulist ja üllatavat natuuri meenutavad kolleegid ja lähedased, sh Mart Meri, Piret Saluri, Jüri Luik, Tiit Pruuli, Teet Kallas, Enn Säde ja Tiina Kaalep. Saate tegid Renita Timak, Indrek Kangur ja Lii Kuldmäe.

Ka ETV2 pühendab seekordse teemaõhtu Lennart Merile ja tema tegemistele filmimehe ja riigijuhina. Pühapäeval saab kell 21.15 kaasa mõtelda 2001. aastast pärit Vahur Kersna intervjuule, mis jäi Lennart Meri viimaseks intervjuuks Eesti Vabariigi presidendina. Seejärel pakub ETV2 võimalust kaasa teha Lennart Meri filmirännakutel, kui kell 21.45 on ekraanil Lennart Meri autorifilm “Veelinnurahvas” soome-ugri väikerahvastest, kell 22.40 kokkuvõttev dokumentaalfilm “Tantsud Linnuteele. Pildistusi Lennart Meri filmirännakutelt” ja  kell 23.40 Uurali hõimude juurtest rääkiv “Linnutee tuled”. 1977. aastal valminud film on taastatud projekti Eesti film 100 raames, filmi režissöör on Lennart Meri, operaator Rein Maran ja helilooja Veljo Tormis.

Lennart Meri persoon ja riigimehelikkus tõuseb teemaks ka ETV2 “Plekktrummi” saates esmaspäeval kell 21.30, kui Joonas Hellerma külaliseks on Lennart Meri kunagine nõunik ja ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles