Tühikõnede tegija peab veetma kuu kartsas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees peab veetma 25 päeva arestikambris.
Arvo Meeks
Mees peab veetma 25 päeva arestikambris. Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal määras kohus 25 päeva pikkuse aresti mehele, kes tegi veebruaris Valga politseinikele ja meedikutele taas kord valeväljakutse ning kutsus nad väljamõeldud probleemi lahendama.

Ühel veebruarikuisel pealelõunal sai häirekeskus segase kõne, kui joobetunnustega mees teatas, et on kukkumise tagajärjel viga saanud ning vajab abi. Lisaks kirjeldas joobnud mehehääl telefonitoru otsas, kuis tema ja ta venna vahel on puhkenud äge erimeelsus, mida nugadega vehkides klattida püütakse. Ajal, mil operatiivteenistused infot kontrollima sõitsid, jõudis segast juttu ajanud mees häirekeskusele üle viie korra helistada ning iga kord uut lugu vesta.

Valga valda Iigaste külla jõudnud meedikud ning politseipatrull nentisid, et hädaabiliini oma kõnedega kurnanud mees oli elus ja terve. Mingit tülitsevat meest, veel vähem noaga vehkimist ega ähvardamist toimunud ei olnud. Küll oli mees raskes joobes, mistõttu võttis politseipatrull ta edasiste sekelduste vältimiseks operatiivsõidukile ning toimetas sel pealelõunal arestikambrisse peatäit välja magama.

Mehe suhtes alustati süüteomenetlust ning 27. märtsil toimunud istungil määratigi 28-aastasele mehele valeväljakutse tegemise eest arestipäevad.

Kagu politseijaoskonna vanemkomissar Kaimar Karm nentis, et mõneks ajaks üldsusest eemaldatud mees on kohalikele politseinikele ammune tuttav.

«Viimase kahe aasta jooksul on mees korduvalt tühikõnedega häirekeskust pommitanud ning operatiivteenistusi valeväljakutsetele sõidutanud. Talle on varasemate rikkumiste eest määratud nii rahalisi karistusi kui ka lühiajalisi viibimisi kinnipidamisasutuses. Paraku pole need aga noorele mehele oodatud mõju avaldanud, mistõttu taotlesime nüüd tema isoleerimist ühiskonnast pikemaks ajaks. Ehk on pea kuupikkune eraldatus piisav aeg mõistmaks, milline käitumine on ühiskonnas aktsepteeritav ja milline mitte,» vahendas vanemkomissar.

Ta selgitas, et tahtliku valeväljakutse tegemine mistahes operatiivteenistusele on üheselt taunitav ja kahetsusväärne. «Valeväljakutsete tegijad hoiavad tühikõnedega esiteks kinni hädaabiliini ning teisalt raiskavad nii päästjate, meedikute kui ka politseinike ressursse olematu väljakutse teenindamiseks. Hädaabiliini kinni hoides võivad abita jääda reaalsed hädasolijad, ka politseipatrulli saabumine tegeliku abivajajani võib viibida, kuna lähim piirkonnas olev patrull saadeti valeväljakutsele.»

Seepärast suhtub politsei rangelt kõikidesse, kes tühikõnedega hädaabiliin kinni hoides või valeväljakutseid tehes operatiivteenistuste tööd plaanitsetult segavad ja teisi abivajajaid selliselt ohtu seavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles