Vaste-Kuustes meenutati kohalikku Asutava Kogu liiget

LEPM
Copy
Georg Pelisaar kõnet pidamas.
Georg Pelisaar kõnet pidamas. Foto: Põlva vallavalitsus

Asutava Kogu sajanda aastapäeva puhul toimus Vaste-Kuustes lahtine ajalootund, mis pühendati Alma Ostra-Oinasele. Alma Ostra-Oinas oli Vastse-Kuuste kandis sündinud Asutava Kogu liige.

Õpetaja Siiri Hommik rääkis kooliperele sellest, mis on Asutav Kogu ja mis on Riigikogu ning räägiti esimestest demokraatlikest valimistest, mis toimusid kui riik oli veel sõjaseisukorras. Eesti riigi esimesed valimised olid tolle aja maailmas tähelepanuväärsed, sest valimisõigus anti ka naistele, mis polnud veel sugugi iseenesestmõistev.

Õpetaja tutvustas ka Kiidjärve lähedal Padari külas sündinud Alma Ostra-Oinast, kes tõusis esimese naisena Eesti Vabariigis väga kõrgetele positsioonidele. Ta oli Asutava Kogu ning I, II, III ja IV Riigikogu koosseisu saadik sotsiaaldemokraatliku partei poolt. 1924. aastast oli Ostra-Oinas Tallinna linnanõunik ja hoolekandeosakonna juhataja kümme aastat.

Vaste-Kuustes tutvustati kohalikku Asutava Kogu liiget.
Vaste-Kuustes tutvustati kohalikku Asutava Kogu liiget. Foto: Põlva vallavalitsus

Vallavanem Georg Pelisaar süütas meie kandist pärit kunagise rahvasaadiku mälestuseks sinimustvalge mälestusküünla ja rääkis lastele, et nii omaaegne Asutav Kogu kui Riigikogu praegu olid ja on rahva hääle kandjad ning selleks, et rahvas saaks võimu teostada tuleb kindlasti valimas käia.

Eesti Vabariigi Asutava Kogu valimistest möödus 5. aprillil 100 aastat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles