Teadustööde lõppvooru pääses neli Kagu-Eesti õpilast

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reio Visseli uurimistöö kannab nime „Raamatud minu ja mu sõprade ning perekonna elus“. Foto on illustratiivne.
Reio Visseli uurimistöö kannab nime „Raamatud minu ja mu sõprade ning perekonna elus“. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

16.-17. aprillil toimub Tartus õpilaste teadusfestival, kus on väljapanekutega kohal riikliku teadustööde konkursi viimasesse vooru pääsenud noored üle Eesti. Viimasesse vooru pääsesid ka Põlvamaa ja Võrumaa õpilaste uurimistööd.

Lõppvooru jõudis 100 uurimistööd 12 maakonnast. Kui veidi enam kui pooled edasi pääsenud tööd on Tallinna ja Tartu koolidest, siis Põlva- ja Võrumaalt pääses edasi kummastki kaks uurimistööd. 

Võru Kreutzwaldi Kooli 7. klassi õpilane Reio Vissel uuris lähemalt eri vanuses inimeste suhet raamatutega, lugemishuvi ja lapsepõlves kuuldud muinasjuttude rolli hilisemas elus. Kokku hõlmas Reio Visseli uuringut 323 inimese ankeetküsitluse vastuste analüüsi.  Reio Visseli uurimistööd  „Raamatud minu ja mu sõprade ning perekonna elus“ juhendasid Kaider Vardja ja Avely Põder.

Antsla Gümnaasiumi 9. klassi õpilasel Heikko-Hardi Reinholdil valmis praktiline töö „Metsavendlus Eestis: metsavenna punkri ehitamine“, mille  juhendaja on  Eve Kubi. Heikko-Hardi Reinhold on väga põhjalikult uurinud metsavendade eluolu ning ehitas kodulähedases metsas ise algusest lõpuni valmis metsavennapunkri. Uurimistöös on dokumenteeritud nii isetehtud punkri ehitus kui antud ülevaade sõjajärgsest metsavendlusega seotud ajaloost.

Põlva Gümnaasiumi 12. klassi õpilane Maano Maasikmets võttis vaatluse alla Kauksi küla läbiva Lutsu jõe keskkonnaseisundi. Uurimust „Minu kodujõe keskkonnaseisund“ juhendas Krista Untera. Maano Maasikmets viis jõe füüsikalis-keemiliste näitajate analüüsiks vaatlusi läbi igapäevaselt ajavahemikus 23. jaanuar-1. september 2018. Mõõtmisel kasutati Vernier LabQuest 2 andmekogurit koos erinevate anduritega ja kaasaskantavat veelaborit AQANAL. Jões tuvastati nitritireostus ja ka fosfaadi hulga hüppeline tõus võrreldes 1994. a andmetega.

Kanepi Gümnaasiumi 11. klassi õpilane Laura Saunamets uuris põhjalikult kanepi valla haridus- ja kultuuritegelase ning omavalitsusjuhi Ülo Leiva elu ja tegevust. Selleks tegi Laura põhjalikku tööd Ülo Leiva  lähedaste perearhiiviga ning mõtestas sündmusi Eesti ajaloo keerdkäikudest lähtuvalt. Uurimistöö „Ülo Leiva elu ja tegevus“ juhendajad on Lilian Leib ja Kadri Mõttus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles