Algas Eesti esimene pokurahva loendus

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pokud metsas
Pokud metsas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäeval algas üle-eestiline pokurahva loendus, mis kestab 17. maini. Ettevõtmine on seotud kunstniku ja kirjaniku Edgar Valteri 90. sünniaastapäevaga.

«Edgari soov oli oma loomingu kaudu lähendada meid loodusega, panna märkama elu ja karaktereid, kellest muidu võhiklikult mööda jalutaksime. Pokud on sellest parim näide. Edgar võttis meile niivõrd tuttavad märgalade rohumättad ja muutis nad elavateks tegelasteks, kes oma elu elavad,» sõnas Võru- ja Põlvamaa piiril asuva Pokumaa juht Nele Hendrikson. «Samal eesmärgil oleme otsustanud Edgari juubelit tähistada üle-eestilise pokude loendusega.»

Regio abiga loodud kaardirakendus võimaldab huvilistel looduses käies kaardile märkida uhkemad pokude asualad. Rakenduse loomisel panid õla alla ka Eestimaa looduse fond ja Eesti pärandkoosluste ühing. Kaardistamiseks tuleb alustada lehelt pokumaa.ee ning juhiseid järgides pokud kaardile kanda, sealhulgas üles laadida kuni kolm fotot. Parimate fotode autoreid ootavad üllatusauhinnad.

«Loendamise muudab lihtsamaks, et pokud pole just eriti suured reisisellid,» tunnistas Hendrikson. «Pigem eelistavad nad oma päevakesi koduses lodus veeta ja vaikselt varbaid leotada. Samas on nad siiski väga uudishimulikud ja tahavad teada, paljud neid Eesti eri nurkades leidub.»

Edgar Valter on andnud kuju ja näo ka sellistele legendaarsetele tegelastele nagu Sipsik, Naksitrallid, Krõll ja Nublu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles