Valga valla uued teenused vähendavad omastehooldajate vaeva

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe uue teenusena võimaldatakse hooldatavatele päevahoidu peagi Kungla tänaval asenduskodu Kurepesa hoones avatavas päevakeskuses. 
 
Ühe uue teenusena võimaldatakse hooldatavatele päevahoidu peagi Kungla tänaval asenduskodu Kurepesa hoones avatavas päevakeskuses.  Foto: Tiit Loim

Valga vallavalitsus hakkab Euroopa Liidu toel pakkuma nelja teenust, mille eesmärk on vähendada lähedasi hooldavate inimeste koormust. Teenustest kaks on täiesti uued.

Kodus oma lähedast hooldavate inimeste puhul on murekohad nii liigne koormus kui tööturult eemale jäämine. Just tööle naasmise võimaluse peakski uued teenused looma.

Programmi toel hakatakse pakkuma päevahoidu erivajadusega tööealisele või eakale isikule; isikliku abistaja teenust; koduhooldusteenust ja tugiisikuteenust. Esimest kaht neist pole vallas varem pakutud ja praegu tegeldakse vallavalitsuse sotsiaaltööteenistuse juhataja Jüri Kõre sõnul nende tutvustamisega.

Jüri Kõre
Jüri Kõre Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Päevahoid võimaldab hooldajale otsest puhkust hooldustööst. Hooldust või järelevalvet vajav pereliige saab kokkulepitud ajaks tulla päevakeskusesse, mis avatakse aprillis asenduskodu Kurepesa hoones aadressil Kungla 12. Teenus on mõeldud eri vanuses inimestele. Asenduskodu jätkab samas majas tegevust.

Isiklik abistaja aitab inimest igapäevastes füüsilistes tegevustes ja toetab tema iseseisvat toimetulekut ühiskonnaelus, näiteks koolis või tööl. Valga vallas korraldab teenust MTÜ Päikeseringi Selts.

Koduhooldusteenuse saajaid on praegu 160 kliendi ringis. Kuna tugiisikuteenust rahastas varem sotsiaalkindlustusamet, on vallal nimekiri potentsiaalsetest abivajajatest juba olemas.

Kokku peaks programmi toel teenuseid saama 200–250 inimest. Väiksem klientide arv on isikliku abistaja teenuse puhul ning kõige suurem on päevahoiuteenuse kasutajate arv.

Abisaajad valitakse välja kindla tingimuse alusel: kas teenuse saaja ise või pereliige peab saama võimaluse minna tööturule.

Teenuseid pakutakse 2020. aasta lõpuni ning kui selleks ajaks jääb kokkulepitud summast mingi osa kulutamata, taotleb vald lepingu pikendamist.

Kaugemale ulatuvaid plaane saab Jüri Kõre sõnul seada perioodi lõpus tulemusi hinnates.

Programmist «Tööturul osalemist toetavad hoolekandemeetmed» sai vald toetust 323 790 eurot, lisandub omafinantseering 107 930 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles