VIDEOLUGU: Uued karmoškalood ja Vanahundi jutud tõid preemia (1)

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Obinitsa seto seltsimajas anti pühapäeval kätte Setomaa valla Hilana Taarka omakultuuripreemiad, mille pälvisid muusik Matis Leima ja Taarka pärimusteatri lavastuse «Vanahunt» tegijad.

Matis Leimale tõi preemia omaloodud pärimuslike autoripalade kogumik «Luitekass», kuhu on koondatud üheksa Leima loodud karmoškalugu noodistatuna nii kergemas kui keerukamas variandis ning juhised mängimiseks.

Seto pärimuskultuuri töötluse eest said kultuuripreemia Taarka pärimusteatri lavastuse «Vanahunt» tegijad, kelle nimel võtsid preemia vastu näitlejad Kristian Põldma ja Agur Seim.

Hilana Taarka preemia laureaadid: vasakult näitlejad Agur Seim ja Kristian Põldma ning muusik Matis Leima.
Hilana Taarka preemia laureaadid: vasakult näitlejad Agur Seim ja Kristian Põldma ning muusik Matis Leima. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Augustis Treski küünis esietendunud «Vanahundi» aluseks on 2015. aastal Andreas Kalkuni koostatud Seto päritolu sõduri ja seikleja Feodor Vanahundi «Ilosa’ ja pogana’ jutu’», mis pakub nii naeru kui ka nuttu.

Hilana Taarka preemia väljaandmist alustas kunagine Meremäe vald ning jätkab Setomaa vald. See on tunnustus seto pärimuskultuuri ja keele edasikandmise eest uusloomingu ja uustöötluse kaudu. Igal aastal antakse kaks preemiat: seto pärimuskultuuri töötluse eest ja setokeelse uusloomingulise kirjutise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles