Pangandusjärelvalve tõrjub kuulujutte Swedbanki raskustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor. Foto on illustreeriv
Swedbanki kontor. Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti pangandusjärelvalve organ – finants- ja kapitalituru komisjon (FKTK) – tõrjus pühapäeva õhtul teateid Swedbanki väidetavatest finantsprobleemidest. Kinnitati, et tegemist on vaid kuulujuttudega ning mure panga rahalise olukorra pärast on alusetu.

Juba reedest on Lätis ringelnud kuulujutud Swedbanki väidetavatest raskustest. Pühapäeval seisis tavapärasest tunduvalt rohkem inimesi Riias ja mitmes teises linnas pangaautomaatide juures järjekorras, et oma raha välja võtta.

Ka Swedbanki enda teatel oli inimeste aktiivsus pühapäeva õhtupooliku kohta tavatu – seetõttu jälgitakse olukorda tähelepanelikult, et kindlustada raha olemasolu automaatides.

«Objektiivne info ning panga reaalsed igapäevased toimingud on tegur, mis kõige paremini mis tahes kuulujutud peletab,» kinnitas panga esindaja.

«Kuulujuttude põhjusi on raske mõista. Pank ja meie oleme olukorrast teadlikud ning oleme valmis kindlustama kõigi teenuste osutamise klientidele, kaasa arvatud automaatide täitmine lisarahaga, kui seda on vaja,» ütles FKTK asejuht Janis Brazovskis.

Ta lisas, et teavitatud on ka julgeolekupolitseid ja politseid. «Võtsin ühendust Rootsi pangandusjärelvalve esindaja Uldis Cērpsiga, kes kinnitas, et Swedbank opereerib tavarežiimis,» ütles Brazovskis.

Lätis levivat pangapaanikat kommenteeris oma pressiteates ka Swedbank ise.

«Kinnitame, et Lätis leviv info on pahatahtlik kuulujutt, Swedbank jätkab nii Lätis kui ka teistes riikides oma tavapärast tööd. Panga stabiilsusele on omalt poolt kinnituse andnud kõigi koduturgude finantsjärelevalveasutused,» öeldakse teates.

Lisatakse, et novembri lõpus Rootsi keskpanga läbi viidud Stabiilsuse Raport kinnitab: võrreldes paljude teiste Euroopa pankadega on Rootsi pankade riskitase madalam kui teistel rahvusvahelisest tegutsevatel pankadel ning Swedbank eristub oma sektori tugevaimana. «Ka viimased Euroopa finatssektori stressitestid kinnitavad, et Swedbanki stabiilsus ja kapitaliseeritus on väga hea,» kinnitab pank.

Swedbanki teatel on Lätis juba algatatud kriminaalasi, et leida kuulujutu allikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles