Algas neljas uute võrukeelsete laulude konkurss

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Korduvalt on konkursil edukalt osalenud Räpina kirja- ning muusikamees Aapo Ilves.
Korduvalt on konkursil edukalt osalenud Räpina kirja- ning muusikamees Aapo Ilves. Foto: Arvo Meeks

Igasügisesel võru keele nädalal on kombeks korraldada võrukeelsete laulude konkurss. 7. novembril leiabki Moostes aset neljas Uma Laulu võistluskontsert.

Võistlusele oodatakse omakeelseid ja omaloomingulisi uusi laule ning teemavalik on vaba. Laulud võivad olla nii tänapäevased kui ka pärimuslikud: lüürilistest meloodiatest flamenkoni, regivärsist hiphopini. Muidugi võib lauludes olla ühendatud vana ja uus.

Üks autor võib esitada võistlusele kõige rohkem viis laulu. Võistlustööd tuleks saata korraldajale märgusõnade all «Uma Laul». Osalussoovide esitamise tähtaeg on 23. september. Auhinnafond on 1000 eurot.

«Võro keele nätäl om hää aig, et inämb umma kiilt pruuki ja umakeelidsile laulõlõ hääd huugu mano anda,» ütles võistluskontserdi korralduse eestvedaja Merike Tigas. Korraldajad ootavad osalema kõiki laululoojaid, et võrukeelse uudisloominguga lauluilma rikastada. Võistluskontserdil hindab lugusid žürii, oma hinnangu saab kindlasti anda ka publik.

Uute võrukeelsete laulude kontserdiga soovivad korraldajad tõmmata tähelepanu võru keelele ning selle kasutusvõimalustele nüüdisajal. Lisaks loodavad korraldajad saada uut lauluvara, et Uma Pido repertuaari täiendada.

Varasematelt on Uma Laulu võistlustelt jõudnud Uma Pido repertuaari hulk laule. Nende seas on näiteks Aapo Ilvese «Pristan», «Lodi tuu ja lodi vii», «Kosmos» ja «Kodasse pesä», Jan Rahmani laulud «Määne om seo maa» ja «Mis om suurõ järve takan?» ning Urmas Kalla «Mõtõ’ Võromaast». Kolmandal Uma Pidol kanti ette ka «Siilikene pallõl´ siiga», kus Milvi Panga sõnad oli muusikasse seadnud Mari Kalkun.

Konkurssi korraldab Võro selts VKKF ning seda toetavad Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital, Võru- ja Põlvamaa ekspertgrupp, rahvakultuuri keskuse Vana-Võromaa pärimuskultuuri programm, Põlva vald ja Võru instituut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles