Taastatavas «kindrali suvilas» peeti sarikapidu

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Külastuskeskuse sarikapeo kuusepärja saagis jala pealt maha ja tõi alla Setomaa vallavalitsuse majandusspetsialist Lauri Saar.
Külastuskeskuse sarikapeo kuusepärja saagis jala pealt maha ja tõi alla Setomaa vallavalitsuse majandusspetsialist Lauri Saar. Foto: Arved Breidaks/Lõuna-Eesti Postimees

Värskas peeti esmaspäeval umbes aasta pärast avatava külastuskeskuse sarikapidu. Hoone valmimisega taastab Värska tükikese oma hiilgavast ajaloost, kui siin asus Eesti kaitseväe põhja-laager ning suvitas sõjaminister Nikolai Reek.

«Oleme ajalooliselt väga tähtsas kohas,» rääkis Setomaa vallavanem Raul Kudre. «Kuigi kindrali suvilast pole enam midagi järel, kerkib siia uus hoone.»

Uus hoone aimab järele möödunud sajandi alguse stiili ja ehitatakse originaaliga võrreldes suurem, et mahutada ära nii põhjalaagri lugu rääkiv ekspositsioon kui ka Värskat nüüdisaja kuurortpiirkonnana tutvustavad väljapanekud.

«Külastuskeskus toob välja, kuidas siin arenes Eesti sõjaväe põhjalaager ja kuidas see Värskale positiivseid muudatusi tõi,» selgitas Kudre.

Tegemist pole siiski muuseumiga, vaid seal hakatakse pakkuma turistidele teavet Värska kandi ja kogu Setomaa võimalustest.

«Mineraalvesi, järvemuda, kuidas ettevõtted on neid kasutanud ja edukaks muutnud,» lisas Kudre. «Meil on mõte panna üle Setomaa toimima rattalaenutus: võtad ühest kohast ratta ja saad jätta teise.»

Sõja­minister Nikolai Reegi suvila taastatakse külastuskeskusena.
Sõja­minister Nikolai Reegi suvila taastatakse külastuskeskusena. Foto: Arved Breidaks/Lõuna-eesti Postimees

Samuti tuleb Kudre sõnul Õrsava järvele paadilaenutus, vesijalgrattad ning silduma hakkavad ka SetoLine’i alused. «Mõtteid on veel,» lisas ta. Näiteks laste mänguväljaku ja suvekohviku avamine välialal.

Sarikapeo pidamine on vana komme, millega tähistatakse hoone kõrgeima tipu, katuseharja valmimist. Sel puhul on ehitajatel kombeks panna katusesarika külge kuusepärg, mille tellija peab sealt alla tooma.

Külastuskeskuse sarikapärja tõi alla Setomaa valla majandusspetsialist Lauri Saar, kellele selleks tööks anti, nagu ikka, võimalikult lühikese hambareaga käsisaag. Tava näeb ette sedagi, et sarikapeo puhul kostitab maja tellija ehitajaid hea ja paremaga.

Keskuse ehitamise plaan on enam kui kuus aastat vana, pärinedes ajast, mil Värska vald kuulus Põlva maakonda. Seetõttu saadi töödeks vajaminev toetusraha piirkondade konkurentsivõime parandamise Põlvamaa programmist. Ehitus maksab 1,1 miljonit eurot, millest enam kui 15 protsenti tasub Setomaa vald.

Ehitus jõuab lõpule sügisel, ekspositsioon valmib tulevaks kevadeks, mil keskus on kavas ka avada.

LAAGER

  • Kaitseväe Petseri põhjalaager rajati Värska alevikust lõunasse, Õrsava järve kallastele 1920. aastate teises pooles. See oli kaitseväe suvine väljaõppekeskus, kus harjutasid ratsa- ja suurtükiväelased üle Eesti. Kõik laagrihooned ehitasid sõdurid ise. Siin olid nende barakid, aga ka hobusetallid, ohvitseride elumajad, söökla ja uhke kasiino.
Allikas: visitsetomaa.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles