Valgas rännatakse ajas 600 aastat tagasi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Pärimuspidusid on Valgas peetud juba mitmel suvel. Kaks aastat tagasi sai teoks vanas stiilis Eesti pulm.
Arvo Meeks
Pärimuspidusid on Valgas peetud juba mitmel suvel. Kaks aastat tagasi sai teoks vanas stiilis Eesti pulm. Arvo Meeks Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga kesklinnas peetakse 13. juulil Liivimaa maapäeva. Sündmus viib ligikaudu 600 aastat ajas tagasi ja tutvustab keskaja kultuuri. Tegemist on jätkuga Valga muuseumi korraldatud Valgamaa pärimuskultuuri pidude sarjale, mis sai alguse viis aastat tagasi.

Külastajatel on soovituslik riietuda keskajale vastavalt: tulla võib näiteks munga või nunnana, kerjusena, talupojana, linnakodanikuna, aadlikuna või isegi paavstiks riietatuna. Esinevad keskaja muusikat viljelevad artistid ja ansamblid ning narr, toimuvad mõõgavõitlused ja debatid, mis käsitlevad Liivimaale tähtsaid probleeme. Näha saab ka keskajateemalist näidendit.

Pargis on tegevusalad ja töötoad – näiteks sepikoda koos sepaga, nahatöötleja töötuba, piinakamber ja keskaja apteek.

Ettevõtmise korraldab Valga muuseum Valga muuseumisõprade selts ja Stuudio Tiina kaasabil. Toetavad Valga vald ja Valgamaa Omavalitsuste Liit

Sündmusele eelnevad muuseumis loengud ja töötoad, mis tutvustavad ajaloolist Liivimaad, maapäevade ajalugu ja keskaja kultuuri laiemalt. Sel laupäebval saab kuulata Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi vanemteaduri Priit Raudkivi ettekannet «Vana-Liivimaa maapäevad».

23. mail on kavas Tartu Ülikooli arheoloogi Martin Malve ettekanne «Kilde keskaja meditsiinist: arheoloogilised luuleiud»

Kolm ettekannet on kavas ka juunis. LEPM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles