Algas registreerimine võistumängimisele Teppo tüüpi lõõtsadel

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mängitakse võistu ainult August Teppo või tema pillide eeskujul valminud lõõtsadel.
Mängitakse võistu ainult August Teppo või tema pillide eeskujul valminud lõõtsadel. Foto: Marko Saarm / Sakala

Algas registreerimine Võru 25. pärimustantsufestivalil toimuvale Teppo tüüpi lõõtsade võistumängimisele 20. juulil.

Võistu musitseerimine on festivali kavas selle algusest alates. Võistlusel endal on vanust aga enamgi, sest esimest korda tuldi mõõtu võtma juba 1971. aastal.

Võistumängimist korraldavad MTÜ Võru Folkloorifestival ja MTÜ August Teppo Lõõtsatalu. Viimase eestvõttel on Võrumaal aastatel 2016–2019 koolitatud mängijaid ja õpetatud pilli valmistama. Nii on Vana-Võrumaa saanud juurde 30 lõõtsategijat ja rohkemgi mängijaid.

«Peame pillimeeste harimist ülioluliseks. Kindlasti osaleb mitu neist ka võistumängimisel, mis on olnud aastaid tantsufestivali üks alustala,» ütles võistluse peakorraldaja Priidu Teppo. «On hea meel, et Võru publik on 25 aasta jooksul kuulnud ära Eesti lõõtsamängijate kogu paremiku.»

Traditsiooniliselt mängitakse võistu ainult August Teppo või tema pillide eeskujul valminud lõõtsadel neljas võistlusklassis, alustades algajatest, kel mängukogemust vaid aastajagu. Neile lisanduvad noorte ja täiskasvanute klassid.

Kõige kõvemate pillimeeste ehk ässade klassi mahuvad võistlema need, kes varem täiskasvanute klassis pälvinud 1.–3. koha.

Neljal korral on välja kuulutatud ka lõõtsakuningas, kes on oma teenitud krooni saanud kolmekordse ässade klassi võitjana.

Lisaks parima pillimehe väljaselgitamisele ootab samal päeval ees Vana-Võrumaa lõõtspillimängijate ja võistumängimisel osalejate suur ühismängimine ning väike kontsert August Teppo mälestuskivi juures Loosul.

Õhtu lõpeb samas pärimuskontserdiga «Egäst nukast Teppo man», kus astuvad üles Eesti tantsujuhtide rahvatantsurühm ning lõõtsakuningas Toomas Ojasaar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles