PIN-kood tuleks võimalusel maskeerida

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaadid.
Pangaautomaadid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lõuna prefektuur on saanud järjepidevalt teateid, et inimeste kontodelt on nende teadmata raha võetud. Selgus, et need inimesed hoidsid oma pangakaarti üheskoos PIN-koodiga.

Valga politseisse pöördus 65aastane mees, kes avastas, et selle aasta 14. novembril võeti tema pangaarvelt mitmel korral tema teadmata sularaha välja – kokku 400 eurot. Mees nentis, et hoidis oma pangakaarti ja paberile kirjutatud PIN-koodi samas kohas.

Valga kriminaalteenistus alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust, mille kohtueelne menetlus on lõpule jõudnud. Kogutud tõendite põhjal on kuriteo toimepanemises alust kahtlustada 1970. aastal sündinud meest, kes kuulati kahtlustatavana üle.

Tartu politseisse pöördus aga 82aastane naine, kelle kontolt oli tema teadmata välja võetud 1265 eurot.

Kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Jane Pajus ütles, et pangakaarti oli salaja kasutanud kannatanu pojapoeg. Novembris tunnistas Tartu maakohus 31aastase mehe kuriteo toimepanemises süüdi ning mõistis talle nelja kuu pikkuse reaalse vangistuse.

Mõistetud karistus liideti omakorda varasema kohtuotsusega mõistetud karistusega. Liitkaristusena peab mees kandma aasta ja ühe päeva pikkust vangistust. Samuti peab ta hüvitama vanaemale tekitatud kahju.

«Naisterahva käe- või rahakott on küll sama püha ja puutumatu nagu meesterahva püksitasku. Samas võiks aeg-ajalt mõelda, kas kogu esemelist mälu tasub endaga kaasas kanda või koos pangakaardiga nii-öelda vitriinklaasi taga demonstreerida,» kommenteeris Tartu kriminaaltalituse juht Ain Balder.

«Panga poolt välja antud PIN-kood ei ole küll kallis mälestusese, mida peaks tingimata rahakoti vahel hoidma. Kui aga inimene tõesti enda mälu ei usalda, tasuks PIN-kood võimalusel maskeerida poenimekirjaks, telefoninumbriks, sünnipäevaks või muuks taoliseks,» soovitas Balder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles