Mulda sai uus laulupeopuu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Puu istutasid mulda maakonna peo üldjuht Riivo Jõgi (vasakult), Põlva valla aukodanik Ilmar Tagel ja Põlva abivallavanem Janika Usin.
Puu istutasid mulda maakonna peo üldjuht Riivo Jõgi (vasakult), Põlva valla aukodanik Ilmar Tagel ja Põlva abivallavanem Janika Usin. Foto: Leevi Lillemäe/Põlvamaa Arenduskeskus

Teisipäeval sai Põlva Intsikurmu tiigipark omale tammepuu, mis on Põlva valla kingitus 2. juunil peetavale maakonna laulu- ja tantsupeole «Sinule, Eesti – Sinule, Põlvamaa!». Põlvamaa kultuurikollektiivide juhtide esitatud laulu «Mu isamaa on minu arm» saatel istutasid puu mulda maakonna peo üldjuht Riivo Jõgi, Põlva valla aukodanik Ilmar Tagel ja Põlva abivallavanem Janika Usin.

Abivallavanema sõnul on puude Intsikurmu istutamisest saanud traditsioon. «Tamm on tihedalt seotud laulu- ja tantsupeoga, sest pidulikel hetkedel austatakse dirigente ja tantsujuhte alati tammepuu okstest punutud pärgadega,» tõdes Usin.

Tagel tõi välja igale ajastule omased probleemid. «Las see puu olla nende auks, kes on viis aastat tublisti harjutanud, kuid kelle hingest ja südamest kõlab laul siin seekord vaid kodukandi inimestele. Küllap järgmine kord läheb paremini.»

Maakonna peo kollektiivide ja korraldusmeeskonna nimel kingi vastu võtnud Riivo Jõgi sõnas, et laulu- ja tantsupeo traditsiooni kaudu mõistame ise ja näevad meie sõbrad, kui oluline on meile meie kodumaa, riik ja rahvas, ning siia istutatud tamm jääb seda meelde tuletama. «See aasta on kõigile laulu ja tantsuga tegelevatele inimestele suure tähendusega. Tähistame 150 aasta möödumist esimesest üldlaulupeost, järgmine sama kaaluga sündmus on alles 50 aasta pärast.»

Põlvamaa laulu- ja tantsupeost võtab osa 98 kollektiivi 1700 osalejaga. Vaataja ette tuuakse laulu- ja tantsupeo teekond läbi Eesti aja- ja kultuuriloo. Kuulda ja näha saab esitusi, mis mõeldud kingitusena Eestile, tänuavaldusena Põlvamaale ja tema inimestele.

On muusikapalu ning tantse, mis kõigile teada-tuntud, kuid osa saab ka esmaettekannetest. Peole eelneb rongkäik algusega Põlva järve äärest mööda Kalda, Kesk ja Piiri tänavat Intsikurmuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles