Valijad Sangastes: ikka loodad, et midagi hakkab muutuma

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Valgamaalased Kalev ja Liisa on seda meelt, et valimas peab ikka käima.
Valgamaalased Kalev ja Liisa on seda meelt, et valimas peab ikka käima. Foto: Maarius Suviste / Lõuna-Eesti Postimees

Tänasel europarlamendi valimispäeval tegid oma valiku ära ka Otepää vallas Sangaste külje all Tiidu külas elavad Kalev ja Liisa.

«Olin rohkem inimese poolt,» ütles Kalev. Seevastu Liisa lausus, et tema valis rohkem erakonna poolt, aga nimeliselt ei ütle: «Kui minu valitud peaks Euroopa Parlamenti saama, siis vähemalt jutu järgi peaks ta sobima küll.»

Kalevil on kogu eurovärgi kohta oma arvamus. «Euroopa liit – milleks meil sinna üldse vaja minna oli? Ühe inimese suust on öeldud kuldne lause: ühest liidust tulime, teise läksime. Miks seda vaja oli?» küsis mees. «Miks ei või iga riik ise otsustada, mida ta teeb? Majandus, ma arvan, õitseks siis natuke paremini. Võtke või põllumehed – nemad on kõige vaesemas olukorras. Rikkad riigid saavad aga juurde, kuid vaesematele riikidele kuidagi näpu otsaga antakse.»

«Suurtootjad saavad toetust, aga väikesed tootjad, talupidajad?» küsis Liisa. Tema sõnul elab maainimene võlgadest võlgadeni. «Üks inimene ütles õigesti: maainimene elabki laenust.»

Jutt europarlamendist läks Kalevi ja Liisaga kohtudes sujuvalt üle maaelu peale. «Usk on täielikult kadunud,» tunnistas mees. «Võib otse välja öelda, et maarahvas suretatakse välja. Maaelu on juba välja suretatud. Kus see Viljandimaal oli, et pooled külad on tühjad, ainult majad. Sangaste kant – see koht veel elab.»

Kõigele vaatamata käivad Kalev ja Liisa valimistel. «Lootus on lollide lohutus,» muigas mees. «Kui valimas käidud, siis vähemalt endal jääb süda rahule. Ikka loodad, et midagi hakkab muutuma. Nii nagu muude valimiste puhul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles