Valija Võrumaal: iga hääl on tähtis

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Talupidaja Udo oli Antsla vallas Kuldres üks esimesi valijaid.
Talupidaja Udo oli Antsla vallas Kuldres üks esimesi valijaid. Foto: Maarius Suviste / Lõuna-Eesti Postimees

Võrumaal Antsla vallas Kuldre valimisjaoskonnas käis täna esimene valija kell 9.02. Kuldre lähedalt Kassi külast kohale tulnud talupidaja Udo oli üks esimesi valijaid.

«Eks see mõjutab tervikuna Eestit rohkem kui mind. Loodan, et nad seal meie eest ikka seisavad. Eesti inimeste eest,» põhjendas külamees, miks tema europarlamenti valimas käis.

«Iga hääl on tähtis. Kui me kõik mõtleme niimoodi, et mis see minu häälest ikka sõltub, siis kaobki kõik lõpuks ära. Niigi see osalusprotsent tuleb liiga väike,» lisas ta.

Udo ei ole ühtegi valimist vahele jätnud. «Mõnel varasemal valimisel olen hääletanud digitaalselt. Aga valimisjaoskonnas on ju pühapäeval tööl nii palju inimesi. Kui teen digitaalselt ära, siis tuleb ju vähem inimesi kohapeale. Valimas ise kohal käia on ju ikka vana hea traditsioon,» leidis ta.

Eelmistel europarlamendi valimistel Udolt hääle saanud kandidaat pääses parlamenti. «Kui oleks keegi teine saanud... Ma ei oska öelda, mis siis teistmoodi oleks olnud,» ütles talumees. «Ega erilist vahet ole, kes seal on. See on ühine Eesti, ühine hääl, nagunii on kõik ühise asja eest väljas.»  

Urvaste elanikud Raili ja Martin ütlesid Kuldres pärast hääletamist, et kahjuks on Eesti hääl suures europarlamendis niivõrd väike.

«Meid on seal nii vähe, meil on seal liiga väike esindus,» nentis Raili. «Tehakse nii, nagu suurriigid tahavad.» 

Martin leidis, et oleks parem, kui Euroopa Parlamendis oleks Eesti väljas kogu Baltikumi ühtse ühise jõuna. «Võibolla siis oleks midagi parem. Aga see, mis seal meil praegu on, kuus saadikut – no ei ole palju hääli otsustamiseks.»

Põhjus, miks nemad valimas käisid, on lihtne, nagu ütles Raili: «Ikka tahame, et Eesti riigike jääks meie jaoks. Loodame, et maarahva ja Lõuna-Eesti vaeste inimeste hääl jõuab sinna ja kõlaks rohkem. Äkki annab midagi ära teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles