Jaan Rapp: Ussiaukudega linnasüda (1)

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Eesti Vabariigi juubeli puhul käivitatud arhitektuuriprogrammi käigus sai uue ilme ka Valga keskväljak. Viimasel ajal on väljakul riburada olnud sündmusi: seal kuulutati välja Valga valla aasta ema, sealt sai alguse maakonna laulu- ja tantsupeo rongkäik ja seal esines USA hiphopiartist.

Just nimetatud välismaise artisti kontsert tekitas õhkkonna, mis peakski linnasüdamele omane olema. Inimesed tulevad ja uudistavad, naudivad või siirduvad edasi. Oluline on see, et linnasüda tuksub – järelikult linn elab.

Paraku tegi mõnigi eelmisel esmaspäeval keskväljakul aset leidnud kontserdile mineja või sellelt tulija peatuse väljaku serval oleva Kesk 19 hoone juures. Vaatepilt polnud meeldiv: päev varem oli kellegi kuri käsi tühjana seisvat hoonet süüdata üritanud. Kustutustööde käigus eemaldatud voodrilauad vedelesid maja akende all, lisaks oli maja ümbrus kaetud helesinise ollusega: ilmselt oli see kustutusvaht.

Varem on sama maja juba osaliselt kõnniteele vajunud. Ka alles jäänud osa ei näe turvaline välja. Sestap avaldas politsei pressiesindaja põlengut kommenteerides arvamust, mis ühtib paljude linnakodanike omaga: kõige kindlam oleks selline mahajäetud hoone likvideerida.

Ent asi pole nii lihtne: kuna keskväljak asub muinsuskaitsealal, ei ole sealseid hooneid võimalik lammutada. Küll on võimalik neid ümber ehitada, mis võib olla mainitud maja puhul ka päästerõngas. Ent üheselt selge ei tundu olevat seegi, kuivõrd ümberehitusega maja ikkagi muuta võib. Hoone omaniku, Valga valla esindaja on maininud, et keskväljaku hooneid võib ka laiendada, muinsuskaitse esindaja aga on rõhutanud, et oluline on säilitada või taastada hoone algupärane maht.

Kuna keskväljak asub muinsuskaitsealal, ei ole sealseid hooneid võimalik lammutada.

Isegi kui üksikasjades kokku suudetakse leppida, võib kordategemisele saada takistuseks see, kui majale rakendust ei suudeta leida. Vald otsib küll hoonele investorit, kuid kerge selle leidmine olla ei saa. Seda näitab kas või asjaolu, et sama väljaku ääres seisev ja väljast kenasti korda tehtud endine kreisi ametiasutuste hoone tühjana seisab.

Ehk tuleks linnaväljakute kordasaamise järel käivitada jätkuprogramm, mis keskenduks just nende ääres olevatele ja justkui ussiauguna ilusas õunas mõjuvatele hoonetele? See ei hõlmaks mitte vaid hoonete kordategemist, vaid ka nendele rakenduse leidmist. Hea tahtmise korral leitakse ilmselt ka raha, hiljem aga peaksid hooned õige rakenduse korral investeeringuid tagasi teenima hakkama.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles