Publiku ette jõuab lugu Eesti esimese laulupeo sünnist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Suvelavastus «Pidu tuli»
Suvelavastus «Pidu tuli» Foto: Tiina Tasa

Tartus Raadil jõuab järgmisel nädalal publiku ette suvelavastus «Pidu tuli» ehk lugu Eesti esimese laulupeo sünnist.

Koos laulukooridega osaleb üle 50 inimese. Kasutatakse ratsanikke ja hobusõidukeid. Esimest korda tuuakse vaatajate ette Vanemuise seltsi ajalooline lipp.

Lavastaja Karl Laumets Vanemuise teatrist ütles, et esimese üldlaulupeo tähtsust eesti rahvuse ja kultuuri arengus on võimatu ülehinnata. «Poliitiliste erimeelsuste, vastuseisude, näljahädade ja majandusliku kitsikuse kiuste tuli võitjaks üksmeel ja tahe töötada ühise eesmärgi nimel,» sõnas ta. «Kas suudaksime ka täna sellist üksmeelt saavutada?»

Üldlaulupeo mõtte algatas 1867. aastal Vanemuise selts eesotsas J. V. Jannseniga, kes kujunes selle tegelikuks teostajaks. Sama olulisel kohal seisis end varjava ööbiku kombel tulihingeline ja väsimatu abiline – tütar Lydia Koidula.

Mängivad Saara Nüganen (Endla), Hannes Kaljujärv (Vanemuine), Riho Kütsar (Vanemuine), Jürgen Gansen (Kuressaare Linnateater), Kärt Tammjärv (Vanemuine), Karl Edgar Tammi (Must Kast) ja teised. Lisaks teevad lavastuses kaasa näitlejad LendTeatrist, laulupeomuuseumi näiteringist, samuti Väägvere pasunakoor ning laulupeomuuseumi segakoori, Lähte naiskoori ja Fraternitas Tartuensis Poolkoori lauljad.

Lavastuse autor on Loone Ots, kunstnikud Martin Mikson ja Anna-Liisa Pärt ning koorijuht Mall Türk. Korraldab MTÜ Raadi Kultuurikoda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles