Peotuli seikleb Valga- ja Võrumaal

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Dirigent Hirvo Surva.
Dirigent Hirvo Surva. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna kl 10 jõuab Valgamaale 27. laulu- ja 20. tantsupeo «Minu arm» tuli.

Viljandi-Valgamaa piirilt liigub see Sooglemäele. Kammernaiskoori ja vallavanema tervituse järel suundub tuli Helme lossivaremetesse. Tõrva kaarsillal istutakse tulega kanuusse ja liigutakse mööda Õhne jõge linna keskväljaku suunas, kus toimub kontsert ja pakutakse Mulgi korpi.

Pikasilla sadamast saadetakse tuli mööda Väikest Emajõge Greete motelli poole. Sealgi esinevad lauljad, tantsijad ja rahvamuusikud.

Kell 18 annab Tõrva vald tule üle Otepää vallale Puka-Kuigatsi ristil. Tuli liigub Puka laululavale, kus peab kõne Konstantin Päts, esinevad mees- ning naisansambel ja segakoor.

Rullsuusatajad toovad tule seejärel Otepää kultuurimaja parki, kus seda samuti peoga austatakse. Tuli ööbib Otepää Talvekirikus.

Laupäeva hommikul liigub tõrvik Tehvandi suusahüppetorni, kus esineb Jakob Hurt. Vanade autode ja mootorratturite eskordiga liigub tuli Sangastesse. Kultuurimajas tervitavad tuld Krahv Berg ja rahvatantsijad.

Kell 13 annab Otepää vald Keeni raudteeülesõidu juures tule üle Valga vallale. Järgneb pidu Õru puhkealal Vanemuise kandle saatel. Paar tundi hiljem on tuli Tsirguliina kooli ees.

Pool viis võetakse tuli vastu Valga keskväljakul, kus kõlavad töötlused laulupeolauludest. Kavas on ka mälestushetked Säde pargis tantsumemm Minni Vähi mälestuspingi juures ja Metsa tänava ning Toogipalu kalmistul.

Valgast suundub tuli Lüllemäele. Esinevad tantsurühmad, toimub simman. Tuli ööbib Karula kirikus.

Pühapäeva hommikul tervitavad Hargla külaplatsil tuld rahvatantsijad. Kell 10 antakse tuli üle Võrumaale, kus seda Valga ja Rõuge valla piiril tervitavad vallavanem, segakoor ja rahvatantsurühmad.

Tuli teeb väiksed peatused Mõnistes ja Kangstis, kus seda tervitavad kohalikud taidlejad. Rõuges Eesti Ema parklas esinevad koorid, pillimängijad ning tantsijad.

Haanjas löövad Rõuge Murueided suusabaasis lahti tantsupeo ja loetakse saunasõnu. Jagatud tuli liigub ka Suure Munamäe tippu ning Mooska tallu, kus sellest süüdatakse suitsusauna ahjutuli.

Uue-Saalusel tervitavad tuld nii tantsijad kui ka lauljad. Pakutakse kodus küpsetatud leiba, sinki ja kalja.

Kell 13.40 annab Rõuge vallavolikogu esimees Aigar Kalk tule üle Võru vallale. Sealse kandi taidlejad saadavad tuld, kuni see plaanide kohaselt kell 14.35 Setomaale üle antakse. Saatjatele lisandub ülemsootska meeskond, kes teeb Kuksina külas oma etteaste. Ülemsootska viib tule Seto lauluema kuju juurde Obinitsas, kus esineb leelokoor.

Õhtuks jõuab tuli Kubija vabaõhulavale Võrumaa laulu- ja tantsupeole, mille lõpus antakse see üle Võru linnale. Peotuli jääb Võrumaale teisipäeva hommikuni. Sealt rändab see Põlvamaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles