Loodushuviliste üks populaarsem vaatluskoht oli Värska rattarada

BNS
Copy
Enim kohati vaatlustel harilikku kärnkonna. Foto on illustratiivne.
Enim kohati vaatlustel harilikku kärnkonna. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Loodushuvilised registreerisid tänavuse kampaania „Liigu ja vaatle!“ käigus 1691 loodusvaatlust. Üheks populaarsemaks vaatlusrajaks oli Laskevälja rattarada Värskas.

162 vaatlejat registreerisid tänavu 1691 vaatlust 523 erineva liigi kohta. Liikide läbilõikes vaadeldi enim metskitsi (49 vaatlust), harilikku kärnkonna (40) ja rebast (22). Geograafiliselt jagunesid vaatlused proportsionaalselt üle Eesti, ulatudes ka näiteks ka Ruhnu või Kihnuni. Vaatlusi sai tänavu ka Hiiumaal, kus mõnel varasemal aastal on jäänud vaatluste hulk üsna kasinaks.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Reigo Roasto sõnul läks vaatluskampaania korda. "Vaatluste arv võiks alati suurem olla, kuid samas oli vaadeldud liikide arv ja vaatlejate arv kampaania kahe kuu pikkust perioodi arvestades korralik,“ sõnas ta. 

Sel aastal kutsus kampaania inimesi looduvaatlusi tegema Eesti matka- ja terviseradadele. Kaks kolmandikku vaatlustest tehti Riigimetsa Majandamise Keskuse matkaradadel ja kolmandik terviseradadel.

Radadel kokku tehti 566 vaatlust ning registreeriti 297 liiki. Enim kohati seal harilikku kärnkonna (20 vaatlust), metskitse (10) ja varsakapja, lapsuliblikat ning sinilille (8). Populaarsemateks radadeks olid Tähtvere spordipark Tartus, Laskevälja rattarada Värskas ning Kilingi-Nõmme metsarada.

Loodushuvilistel oli võimalus oma vaatlusi sisestada kas veebis asuvale lehele www.lva.eelis.ee või spetsiaalsesse LVA mobiilirakendusse. Seekordne looduvaatluskampaania kestis 8. aprillist 9. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles