Tõrvik suure peo tulega rändab homme Võrumaalt Põlvamaale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Laulupeotulel on olnud hulk saatjaid. Pildil on tuli Otepää vallas.
Laulupeotulel on olnud hulk saatjaid. Pildil on tuli Otepää vallas. Foto: Kevin Koik

Laulupeotule teekond Võrumaal saab jätku täna keskpäeval, mil Võru keskväljakul toimub Võru linna ja valla tervituskontsert. Tunnustatakse Võru linna ja valla sädeinimesi, esinevad breiktantsijad ning ansamblid, lauldakse ka ühislaule.

Soe kõrtsis vahetavad tule saatemeeskonna välja Pühajõe piirkonna isetegevuslased. Tuli liigub Tsooru rahvamajja, kus kell 14.30 avaldatakse tänu kauaaegsele tantsujuhile Koidula Kuusile.

Kell 15.05 on tõrvik plaanide kohaselt Kaika seltsimajas. Tuld tervitab Celia Roose koos koori ja pärimusringi lastega. Sealt liigub tuli Antsla laululavale, kus seda tervitavad mudilased.

Kell 16.20 võetakse tõrvik suurte jõududega vastu Antsla muusikakooli ees. Tuli teeb ka peatuse nii Vana-Antsla mõisa kui Uue-Antsla rahvamaja juures. Urvaste Uhtjärve kõlakoja juures esitab tule saabudes oma loomingut luuletaja Contra.

Õhtul kell 19 on Tamme Lauri tamme juures simman. Poolteist tundi hiljem võetakse tuli vastu Urvaste kirikus, kus see regilauluga suigutatakse ning äratatakse järgmisel hommikul hommikupalvuse ja kirikukellade helina saatel.

Homme kell 9.45 antakse Kärgula külaplatsil tuli üle Põlvamaale. Kanepi vallas teeb tõrvik esimese peatuse Kanepi kiriku juures. Seejärel siirdutakse seltsimaja juurde, kus esinevad koorid ja tantsurühmad.

Tuld jagatakse nii Cantervilla lossi juures kui ka Valgjärve parklas, misjärel jõutakse Saverna lasteaeda. Mitu peatust tehakse Krootusel, pikem peatus on kell 14.30 talurahvamuuseumis Karilatsis.

Kell 16 peaks tuli jõudma Põlva valda. Seda tervitatakse Vastse-Kuuste kultuurimaja ja koolimaja pargis. Tuleurnis süütab leegi Katrin Peil, kes on staažikas tantsija ja kohalik tantsujuht. Lisaks taidlejatele on kohal ka vallavõimu esindajad.

Ahja kõlakojas meenutatakse sealse kandi suurmehi.

Suurejooneliselt tervitatakse tuld rahvakultuuri kantsis Moostes. Samuti põikab tuli Jakob Hurda sünnikodusse Himmastes ja Intsikurmu laululavale.

Kell 8 õhtul algab uhke kontsert Põlva kultuurikeskuses. Tuli ööbib maalilises Taevaskojas.

Kolmapäeval õnnistatakse tule teekonda Põlva Maarja kirikus. Esimene peatus on seejärel Puskarul. Mustajõe endise kõrtsihoone juures liituvad teelistega Lahedad Mutid Lahedalt.

Tilsi kõlakojas esinevad koorilauljad ja tantsurühmad. Vana-Koiola rahvamajas austab tuli oma kohaolekuga näitemänguproovi.

Kell 12.30 antakse Leevi külaplatsil tuli üle Räpina vallale. Tuli külastab nii kodanikualgatusena toimima pandud külapoodi kui uue raamatukogu soolaleivapidu.

Süvvahavval suundub tõrvik villavabrik-muuseumi juurde. Loodustalus aga sünnivad väejookide tarbeks teekimbud tantsu- ja laulurühmadele.

Taidlejad tervitavad tuld nii Ruusa kõlakojas kui Viluste põhikoolis. Mähari pingi kõrval kõneldakse rahvamuusika edendajast Heino Mäharist.

Räpinas tehakse esmalt peatus laulupeosalus. Tuletõrjeühingu väljakul saab aga kell seitse õhtul alguse Räpina valla tantsu- ja laulupidu «Üksi pole keegi». Seejärel liigub tõrvik Räpina Miikaeli kirikusse, kus kell 20 algab laulupidu.

Järgmisel hommikul kell 8.30 läheb tuli Lämmijärvele: suunaga Mehikoorma sadamale ja majakale. Tuli liigub piirivalvekaatril ja külastab ka Mehikoorma tuletorni. Seejärel lahkub tuli Tartumaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles