Talunike päikeseelektrijaam hakkas elektrit tootma

Mati Määrits
, Põlva Koit
Copy
Kaido (vasakul) ja Jaak Kõivu rõõmustab nüüd kõige rohkem päikesepaisteline ilm.
Kaido (vasakul) ja Jaak Kõivu rõõmustab nüüd kõige rohkem päikesepaisteline ilm. Foto: Mati Määrits

Talunikest isal ja pojal Jaak ja Kaido Kõivul on pärast 16. maid, mil nende päikeseelektrijaam andis esimese toodangu, tekkinud uus harjumus: vaadata pärast ärkamist, kas nende sõbrake ehk päike on väljas. Sõltuvad ju sellest otseselt tootmisnäitajad.

«Mõtlesime isaga, et võiks lisaks talupidamisele teha ka midagi sellist, millest ei jääks suurt ökoloogilist jalajälge,» põhjendas päikeseelektrijaama rajamist Põlvamaale Kanepi külje alla Kellamäe talu noorperemees Kaido Kõiv. «Toodang katab ligi 40 majapidamise elektritarbimise. Tänu pargile jääb igal aastal kasvama 20 hektarit metsa ning atmosfääri paiskamata 308 tonni süsihappegaasi,» lisas haldusreformi eel Valgjärve valda juhtinud ning nüüd Kanepi vallavolikogu esimehe ametit pidav Kõiv.

Kui Põlva või Võru poolt tulles Luhamaa–Tartu–Tallinna teelt Kanepisse sisse keerata, jääb Kellamäe talu kohe vasakut kätt. 670 paneeliga park asub Vastse-Kellamäe kinnistul 0,7 hektari suurusel alal. Päikesepaistelise ilmaga on võimalik toota 2 MWh elektrit, pilves ilmaga umbes 500 kWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles