Päästeamet kutsub üles lõkkevalvuriks hakkama

LEPM
Copy
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ka sel aastal kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele oma lõkkevalvurit.

Oma ohutu lõkkekoht tuleb registreerida aadressil https://jaanituli.geoape.com/ ning kõigi lõkkevalvurite vahel läheb loosi uhke ohutuspakett.

Jaanipäeval tullakse kokku igas Eestimaa paigas ja süüdatakse traditsiooniline tuli. Selleks, et jaanipäev mööduks positiivselt ja turvaliselt, tuleb silmas pidada ka kõiki tuleohutusnõudeid.

Päästeamet kutsub tähistama jaanipäeva üheskoos ja ohutult – lisa lõke kaardile ja ole oma seltskonna lõkkevalvur. Kõikide registreerunute vahel loositaks välja ka 6 komplekti esmaseid tulekustutusvahendeid.

„Jaanilõkke valvuri ülesanne on vastutada selle eest, et tule tegemisel oleks järgitud kõiki tuleohutusnõudeid. Samuti on lõkkevalvuri ülesandeks hoida oma seltskonna jaanilõkkel hoolsalt terve õhtu vältel silm peal ning hiljem kanda hoolt ka selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud,“ seletas päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Kadi Laanemäe.

Lõkkevalvuri kampaania toimus eelmisel aastal esimest korda – toona registreerus jaanilõkke valvuriks 427 inimest.

Meelespea jaanilõkke valvurile:

·         Registreeri end oma jaanipäevalõkke valvuriks ja märgi kaardile oma ohutu lõke: https://jaanituli.geoape.com/ .

·         Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tee endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.

·         Jaanilõke tee hoonest vähemalt 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele.

·         Jaanilõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus puhas süttivast materjalist. Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.

·         Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega (tuule kiirus alla 5,4 m/s). Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.

·         Jaanipäeva tunde ja hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole ju mitte lõkke suurus, vaid tore seltskond, kellega koos aega veeta, ja see, et kõigil on ohutu seal viibida.

·         Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett või liiva või tulekustuti.

·         Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, seltskonna lõkkevalvurina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

·         Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib pöörduda päästeala infotelefoni 1524 poole.

·         Hoia silm peal ka Päästeameti Facebooki lehel ja uuri, kuidas võita omale vägev auhind! Auhinnaks on 6 komplekti esmaseid tulekustutusvahendeid – vahtkustuti ja tulekustutustekk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles