Euroliit jättis sõira tunnustuseta (5)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Saatse muuseumis peetud 10. sõirapäeval õpetati huvilistele traditsioonilisel viisil sõira valmistamist, kuid euroametnikele on see esialgu veel segaseks jäänud.
 
Saatse muuseumis peetud 10. sõirapäeval õpetati huvilistele traditsioonilisel viisil sõira valmistamist, kuid euroametnikele on see esialgu veel segaseks jäänud.  Foto: Arved Breidaks/Lõuna-Eesti Postimees

Seto- ja Võrumaa toidutootjate soov hankida Kagu-Eestis valmistatavale sõirale Euroopa Liidu geograafilise kaitse tähis kukkus esialgu läbi, sest euroametnikele jäi sõira valmistamise tehnoloogia arusaamatuks.

Kuue ettevõtja algatusel esitas maaeluministeerium mullu novembris Euroopa Komisjonile taotluse anda ajaloolisel Seto- ja Võrumaal valmistatavale sõirale Euroopa Liidu geograafilise kaitse tähis, mis võimaldaks eristada piirkonnas toodetavat sõira muudest samalaadsetest toodetest ning kehtestada Kagu-Eesti sõirale kindlad kvaliteedi- ja tootmisnõuded.

«Kirjeldasime väga pikalt, milline sõir peab olema, milline on tema värv, konsistents, kuidas ta peab lõhnama, milline on sõira kuju, millest seda tehakse ja nii edasi,» rääkis ekspoliitik, praegu Mikitamäel toitlustusega tegelev Inara Luigas. «Kõik paberid tegime ära ja mõtlesime, et nüüd on orden rinnas ja kvaliteedimärk käes.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles