Laulu- ja tantsupeolistel soovitatakse varuda riideid ja joogivett

BNS
Copy
Võru maakonna laulu- ja tantsupidu.
Võru maakonna laulu- ja tantsupidu. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Algav nädal tähendab kümnetele tuhandetele lauljatele, tantsijatele ja muusikutele pea tervet nädalat proove ja etendusi - ilmateenistuse praeguse prognoosi kohaselt tuleb XXVII laulu- ja XX tantsupeo «Minu arm» nädal muutliku ilmaga, mistõttu tasub peo meditsiiniteenistuse juhi Erik Vellerammi sõnul olla tervise seisukohast valmis nii päikesepaisteks kui ka vihmahoogudeks.

«Mõeldes muutlikule ilmale, tasub kaasa pakkida mitu komplekti nii külmadele kui ka soojadele ilmadele sobilikke riideid. Üks täiskomplekt vahetusriideid peaks olema kaasas ka proovides ja harjutusväljakutel käies. Siis on võimalik seal riideid vahetada ja ei pea vihma korral märgades riietes külmetama. Pükste, särkide ja kilejopede kõrval ei tohiks unustada ka varusokke,» soovitas Velleramm.

Hea oleks proovidesse kaasa võtta ka õla- või seljakott, kuhu varuriided sisse mahuksid ja mida oleks mugav harjutusväljakule või proovi kaasa võtta. Arvestades vastuolulisi ilmaprognoose, on tähtis, et varuriided oleksid veekindlas kotis ning vihma korral kannatada ei saaks.

Riided võiksid olla kihilised, nii saab soojema ilma korral kihte vähemaks võtta ja külmema ilmaga juurde panna. «Ka peakate tuleb proovi kaasa võtta, et päike liiga ei teeks. Samuti tasub heledale nahale päikese korral päikesekreemi määrida,» rääkis Velleramm. Üks lihtne aga väga oluline asi, mis alati taskusse pista, on vihmakeep.

Kindlasti tuleks mõelda ka ravimite peale. «Eriti neil, kellele arst on kindla raviskeemi määranud või keda kimbutab mõni allergia. Kindlasti ei tohiks ettenähtud raviskeemi peo ajal muuta, seega tuleb määratud hulk ravimeid endaga kaasa võtta,» lisas Velleramm.

Peonädala juhatavad sisse tantsijad, kes alates pühapäevast üle linna harjutusväljakutel proove teevad. Varasemate pidude kogemus on näidanud, et kõige enam teevad tantsijatele muret jalgadele tekkivad villid. «Loomulikult aitavad ville vältida mugavad ja juba sissekäidud jalanõud. Uued jalavarjud võiks võimalusel kandmiseks jätta mõneks teiseks korraks. Kaasa tasub pakkida ka villiplaastreid,» ütles meditsiiniteenistuse juht.

Oluline on kogu nädala jooksul enda lähedal hoida ka veepudel, et piisavalt vedelikku tarbida. Laulu- ja tantsupeolistele jagatakse sel korral välja enam kui 45 000 korduvkasutatavat veepudelit, mida saab täita väljakutel olevatest veepaakidest. Kuna proovipäevad on pikad ning nõuavad nii vaimset kui ka füüsilist pingutust, on oluline kõikide söögikordade ajal korralikult süüa ning võtta midagi juurde ka söögikordade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles