Maantemuuseumis saab näha automudeleid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mudelautod. Foto on illustreeriv. Dmitri Kotjuh
Mudelautod. Foto on illustreeriv. Dmitri Kotjuh Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põlvamaal Eesti maanteemuuseumi väikeses masinahallis saab tutvuda Tartu autode remondi katsetehase toodanguga. Välja on pandud tehases toodetud sõidukite väikesed mudelid.

Kõik 11 eksponeeritud sõidukit on valmistatud käsitsi mõõtkavas 1: 43 Ukrainas Hersonis Vector Modelsi töökojas. Nende mudelite puhul on olulisem originaalilähedus, mitte liikuvus. «Tänu ülipisikestele osadele tuleb mudelitega väga õrnalt ümber käia: juba riiulil nihutamisega võivad need viga saada,» toonitas näituse kuraator ja maanteemuuseumi juhataja Kadri Valner.

Tartu tehas loodi 1949. aastal ning algul spetsialiseeruti Gorki autotehases toodetud ГАЗ-veoautode ja busside remontimisele. Ent 1951. aastal eksperimentaalselt valmistatud autobussiga TA-1 sai alguse busside ja furgoonautode ehitus. Nii toodeti peamiselt ГАЗ-veoautode baasil sari- ja väikesaritootmises ligi 70 eri mudelit busse ja furgoonautosid.

Vitriininäitusel leiab kõige tüüpilisemad Tartus valmistatud sõidukite mudelid, kuulsaim neist ilmselt TA-1 buss, aga ka vähendatud koopia esimesest kaubafurgoonautost Nõukogude Liidus. «Võib-olla paljud ei tea, et Tartus on valmistatud ka liikuvaid juuksuritöökodasid ja sportautosid. Neist viimane, sportauto Tartu-1, on mudeldatud kujul samuti näitusel välja pandud,» täiendas Valner.

Näitus on maanteemuuseumi väikeses masinahallis üleval kuni 30. septembrini. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles