Folgi töötubadest said osa nii noored kui vanad

Copy
Töötubadesse oli Seto Folgi ajal asja nii päris väikestel kui ka vanaemadel-vanaisadel.
 
Töötubadesse oli Seto Folgi ajal asja nii päris väikestel kui ka vanaemadel-vanaisadel.  Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Värskas paari kilomeetri laiusel alal laiali pillutatud töötubadesse oli Seto Folgi ajal asja nii päris väikestel kui ka vanaemadel-vanaisadel.

Polnud seda hirmugi, et huvi pakkuva tegevuse paika üles ei leia. Näiteks Ahti Parijõe ja Marika Nõmme töötoas algas koos paarikümne lapsega tuulelohede valmistamine paarkümmend minutit enne kavas märgitud aega, sest huvilisi muudkui vooris ligi. Ja polnud sugugi nii, et meister näitas ette ja lapsed vaatasid pealt – igaüks sai ise liistu parajaks lõigata, trellpuuriga auke lasta ja tuult koguva kilekoti välja valida.

Väikeettevõtjana põhiliselt puutööga tegelev Parijõgi on ka varasematel Seto Folkidel väljas olnud – nii on üheskoos valmistatud spinnereid, ragulkasid ja palju muud.

Alaline töötubade korraldaja on ka riigimetsa majandamise keskuse (RMK) puhkemajanduse osakond, kes pani oma laagri üles Õrsava järve kaldal paraja jalutuskäigu kaugusel. Varasematel aastatel on vastaskaldalt laagriplatsile ujunutele preemiaks välja pandud saunaskäik, koduõlu ning kontsert Seto Kuningriigi pillimehelt. Nüüd võis ka niisama sauna sisse astuda ja kuumast leilist mõnu tunda.

Igal aastal on RMK pannud proovile matkajate silmamõõdu täpsuse. Nii tuli eri jämedusega puitmaterjalist välja saagida kilogrammiraskune klots ning preemia võitis see, kes saavutas võimalikult lähedase tulemuse.

Tagasiteel peoplatsile jõudsin Mõtsanulka, kus oma mõtisklust «Armastusest õigeusu pärimuses» oli just lõpetamas Isa Andreas. Üks mõttetera ka temalt: «Meie tulevik sõltub sellest, kuidas mees ja naine omavahel läbi saavad. Vältigem igati nende vastandamist!»

Mõlemal päeval said lapsed mängides, lauldes ja tantsides selgeks mõned setokeelsed sõnad või siis vähemalt tuletada unustatu meelde. Nii mõnigi võttis esimest korda kätte karmoška ja meelitas sellest ka heli välja.

Teada saadi sedagi, millega sisustab oma päevi Seto talumuuseumi hanepaar, milline on nende vaade elule ja mida nad eineks võtavad.

Ning kastiteatris said teatrit teha kõik – nii suured kui väikesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles