Siberist otse juubelilaulupeole

Siim Saavik
, reporter
Copy
Sangaste perearst Tatjana Laadi jõudis Siberist Eestisse 50 aastat tagasi, nädal enne sajandat laulupidu. Seekordset suursündmust lubas ta õhinal jälgida televiisorist.
Sangaste perearst Tatjana Laadi jõudis Siberist Eestisse 50 aastat tagasi, nädal enne sajandat laulupidu. Seekordset suursündmust lubas ta õhinal jälgida televiisorist. Foto: Paul Poderat

Aasta siis oli 1969. «Läksime ema ja vanaemaga juubelilaulupeole. Mäletan, et hirmus palav oli,» meenutas Sangaste perearst Tatjana Laadi oma esimest suurt kultuurisündmust. Tal on see tänaseni hästi meeles, kuigi tollal oli ta vaid kuueaastane. Tallinnasse jõudis ta koos ema ja vanaemaga nädal aega enne pidu oma eelmisest kodust, Siberist.

Tatjana vanaema küüditati 1941. aastal koos kahe lapsega Siberisse. Tema ema oli siis kaheksa- ja onu üheksa-aastane. «Tollased võimud leidsid, et vanaema oli suur kurjategija,» rääkis Laadi. Tol ajal piisas selleks õpetajaameti pidamisest ja naiskodukaitses tegutsemisest.

Nii veetiski ema koos kahe lapsega järgmised 28 aastat ühes Siberi külas. Vahepeal abiellusid nii Tatjana onu kui ka ema, sündis Tatjana. Elu liikus edasi ja tagasitulekuplaan jäi katki, kuid vanaema kodumaale naasmise mõtet ei jätnud. 1968. aastal tuli talle Siberisse külla noorpõlvesõbranna ja koos hakati asju meenutama. Sõbranna olevat vanaemale öelnud, et ta sünnikohta tagasi tuleks. Sünnikoht asus Võrumaal. «Vahepeal läksid ema ja isa lahku ja siis oli ema üksik. Nii idaneski vanaemal mõte Eestisse tagasi tulla ja ema oli sellega nõus,» rääkis Laadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles