Rallipublik eksib lihtsate ohutusreeglite vastu

LEPM
Copy
Rally Estonia. Foto on illustratiivne.
Rally Estonia. Foto on illustratiivne. Foto: Paul Poderat

Ralli Estonia turvapealik Kristjan Saarik toob välja viis peamist probleemi, millega rallikülastajad ennast ja teisi ohtu seavad. 

1. Emad-isad, kes koos lastega üle ralliraja jooksevad. Kahjuks leidub pea igal rallivõistlusel mõni perekond, kes ralliauto lähenedes otsustavad ootamatult üle tee joosta, pannes sellega ohtu terve pere ja rallisõitjad. Kui on tarvis teisele poole rallirada saada, siis küsi turvatöötajalt abi, et leida ohutum koht ja aeg teeületuseks.                                          

2. Keelualas viibimine ning turvalintide ja keelumärkide eemaldamine. Enne starti kontrollitakse rallirada põhjalikult üle ja tähistatakse see turvalintide ning keelualamärkidega. Nii on igal pealtvaatajal selge ülevaade, kus on ohtlik viibida. Kahjuks astuvad osad rallisõbrad parema pealtvaatamiskoha nimel keelualasse, kus on väga suur oht teelt välja sõitvale ralliautole ette jääda. Osad pealtvaatajad on eemaldanud isegi rajamärgistust, näitamaks, et nad ei ole keelualas. Sellega seatakse ohtu nii ennast kui teisi pealtvaatajaid. 

3. Liigne alkoholi tarvitamine. Alkoholijoobes inimeste ohutaju on nõrgenenud. Samuti ei taha purjus seltskonnad sageli turvatöötajate korraldusi kuulda võtta. Mõistlik on leppida kokku kaine grupijuht, kes oma sõprade järele valvab ja kiirelt sekkub, kui keegi peaks varbad rallirajale panema.

4. Valesti parkimine. Ralli toob alati kaasa liiklus- ja parkimispiiranguid, kuid iga külastaja tahab oma autole mugavalt ligipääsetavat parkimiskohta. Need, kes pargivad sõiduki keelualale, takistavad operatiivsõidukite ligipääsu abivajaja juurde. Järgi liiklusmärke ja liiklusreguleerijate juhiseid. Sedasi hoiad tee vaba nii pääste-, kiirabi kui ka politsei sõidukitele.

5. Turvatöötaja märguannete eiramine. Turvatöötaja ehk ralliraja julgestaja ülesanne on hoida pealtvaatajate turvalisust. Vilega annavad nad märku saabuvast ralliautost ja sekkuvad, kui pealtvaataja läheb keelualasse või ohustab oma käitumisega ennast ja teisi pealtvaatajaid. Paraku on alati inimesi, kes neid märguandeid eiravad, tekitades sellega ohtliku olukorra. Turvatöötaja soovib rallikülastajat aidata, seega tasub teda kuulda võtta.

Rally Estoniat turvab 170-liikmeline G4S Eesti turvameeskond.              

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles