Põlva kooli uuemast korpusest jäi alles vaid kest

Mati Määrits
, reporter
Copy
  • Kõige rohkem on muutunud kolmas korrus, kus on ka puhkamisnurgad.
  • Oma kabineti aknast avaneb direktoril ideaalne vaade välisuksele.
  • Vanasse sööklasse on plaanitud aeroobika- ja jõusaal.

Meil on siin kõik uus – ainult kest on järel, tõdes Põlva kooli täisremonditud B-hoones esmaspäeval abivallavanem Janika Usin. «Eks terve maja teeb rõõmu. Samas on väike hirm ka, kuidas kõike hoitakse,» lausus direktor Koit Nook.

Korrus kõrgemale kolinud raamatukogus askeldas juba juhataja Anne Ojaste koos «esimese lugeja» ehk poeg Karl Marteniga. «Malevalapsed olid ka abiks. All oli meil 140 ruutu, siin on 170. Puhkenurki, kuhu õpilased saavad eralduda, on nüüd päris mitu,» rääkis ta.

Kõige rohkem on muutunud kolmas korrus, kus on ka puhkamisnurgad. Kunstiklassis on uus klaasisulatuse ahi, millega saab ka keraamikat põletada. Koridoris olevatele siinidele saab panna näituse. Eraldi klassid on käsi- ja näputööks. Küsimusele, mis neil töödel vahet on, kostis Usin naljaga pooleks: «Üks on käega ja teine näpuga tehtav.»

Kahes ruumis olevad lauad on tavapärasest kõrgemad, et ei tekiks sundasendit. «Vajadusel saab kõrgemaks timmida ka toole,» märkis Usin.

Uhke ja tänapäevane on samuti kodundusruum. Kokku on siin kuus pliiti, mille juures saab paariliikmeliste meeskondadega söögi tegemist harjutada. Kuna kõigil ei pruugi kodus olla digitaalseid pesumasinaid, õpitakse ka nendega ümber käima.

Direktori sõnul oli kolmas korrus kohati väga külm – igal aastal tuli tunde ära jätta, lühendada või viia üle mõnele teisele korrusele. Lisakütteseadmete paigaldamist ei kannatanud jälle elektrisüsteem välja. «Nüüd on loodetavasti seegi mure murtud,» lausus ta.

Eeskuju Chemicumist

Teine korrus on loodusainete päralt. Seal asub muu hulgas teaduslabor, mille sisustus jõuab kohale augusti algul. «Võtsime eeskuju Tartu ülikooli Chemicumist. Laborit saavad kasutada teisedki valla õppeasutused ning me ei keela seda ka näiteks Kanepi või Räpina koolile,» rääkis Nook. Ta lisas, et senine labor oli rohkem gümnaasiumi keemiaõppe suunitlusega.

Õpetajad ja juhtkond paiknevad nüüd garderoobi lähedal esimesel korrusel – ei ole vaja neid enam maja pealt otsida. Õpetajate toa kõrval on pedagoogide riidehoid, mida varem polnudki. Igas ruumis lähevad tuled ise põlema, kui keegi siseneb, ning kui ruumist lahkutakse, jälle kustuvad.

Oma kabineti aknast avaneb direktoril ideaalne vaade välisuksele – seega saab ta kohe teada, kui mõni õpilane hilineb.

Hubaste tugitoolidega sotsiaalpedagoogi ruum on mõeldud just neljasilmajuttudeks. Eraldi tuba on veel meditsiiniõel, kes oli varem paigutatud koridori lõppu kipsist vaheseina taha. Koolil on nüüd ka mööda treppe roniv invatõstuk, mille kasutamisel on siiski vaja abistajat.

Janika Usina sõnutsi on vaba aja veetmise koht igati noortepärane. Tagaplaanil paistavad päikesemurdjad. 
Janika Usina sõnutsi on vaba aja veetmise koht igati noortepärane. Tagaplaanil paistavad päikesemurdjad. Foto: Mati Määrits

Sööklas einestavad ka gümnasistid

Söökla pind on sama suur kui varem, täiesti uus on köögiplokk. Saali saab vajaduse korral ka vallarahvas kasutada, sest see on õpperuumidest eraldatud.

Tagauksest hakkavad sööklas käima naabruses asuva gümnaasiumi õppurid, samuti suvel staadionil harjutavad jalgpallurid. Vanasse sööklasse on plaanitud aeroobika- ja jõusaal.

Igal pool on uus mööbel. «See on teadlik valik. Lisaraha sisustuse jaoks küsisime volikogu käest. Aga nüüd ei kujuta keegi ette, et oleksime teinud nüüdisaegse kooli minuvanuse mööbliga,» sõnas Usin.

Koolimaja ja staadioni vahele jääb ronimisatraktsioonidega ning eriilmeliste istumisvõimalustega vaba aja veetmise koht, kuhu võivad ka pered tulla. «See on igati noortepärane. Tahame ju, et lapsed oleksid aktiivsemad ega istuks üksnes oma nutiseadmes. Teiste kõrval saab seda ala ära kasutada kehalise kasvatuse õpetaja, pannes noori kas või üle pingi jalgu viima,» näitas Usin võimalikud harjutused ette.

Klassiruumidesse seni otse pääsenud päikesekiired murravad ära hoonest eenduvad metallrestid. Samasugused on mullu avatud Põlva tervisekeskusel.

Raamatukogust ja teisel korrusel asuvast klassist toob alla keerdtrepp, mis paigaldati päästeameti nõudel. «Otse sedakaudu õue minna ei ole siiski lubatud,» toonitas abivallavanem.

Välisukse kõrval on tõukerattahoidjad. «Kui kümnest kohast ei piisa, saab suuremad ja peenemad panna jalgrattahoidlasse, mis pole kunagi täis olnud. Tõuksihoidja oli meie tellimus,» mainis Nook.

Põlva kesklinnas asuvas õppehoones kohtuvad 1. septembril taas 5.–9. klassi õpilased. Ülejäänud kahte õppehoonesse jäävad kodulähedased algkoolid. Mammastes on kõiki klasse neli paralleelklassi ja Lina tänaval üks. Uuenenud koolimajja tuleb ligemale 500 õpilast.

Kõige vanemasse, A-hoonesse, kus remont on juba tehtud, jäävad eesti keel, matemaatika ja võõrkeeled – igaüks eraldi korrusel.

Abivallavanema tõdemusel ei saakski Lina tänava koolimajas vähemalt lähiaastatel õppetööd lõpetada, sest õpilased ei mahuks kahte õppehoonesse ära.

«Millegipärast tahavad ka Põlvast kaugemal asuvad pered panna lapsi just suurde kooli, kuigi seetõttu jäävad väikesed koolid veel väiksemaks. Samas paneme juba neljas aasta igal aastal ühe lasteaiarühma kinni. Millal see muutus kooli jõuab, on üksnes ajaküsimus. Pärast seda mahuvad lapsed kindlasti kahte majja ära,» sõnas ta.

Lausa kutsub keksu mängima. 
Lausa kutsub keksu mängima. Foto: Mati Määrits

REMONT

  • Suurremont läks maksma ligi kolm miljonit eurot ning kestis aasta. Algne toetus oli 2,1 miljonit eurot, vald pidi juurde panema ligi miljoni. Projektiga tuli ka labori sisustus ja sealse töötaja kolme aasta palk. Ehitas Embach Ehitus.
  • Huvilised saavad korda tehtud majaga tutvust teha augusti viimasel päeval giidi saatel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles